Kanta-Häme

Hippalot kulkee sukupolvelta toiselle

Verkatehtaalla kuhisi lauantaina, kun Hippaloihin oli saapunut satoja perheitä eri puolilta Etelä-Suomea. Ohjelmassa oli erilaisia ilmaisia ja maksullisia työpajoja, sekä erilaisia kulttuurielämyksiä.

Herra Heinämäen Lato-orkesteri pomputti yleisöä trampoliinista kertovan laulun tahdissa ja aurinko helli sekä lapsia että vanhempia.

Hippaloiden teema tänä vuonna koostui möröistä ja monstereista. Teema toistui osin työpajoissa, kuten robottipajassa, jossa itse rakentamansa koneen sai päällystää vaikkapa napeilla tai karvoituksella.

Julia ja Sofia Koskela ahersivat robottiensa parissa lauantaina aamupäivästä. Robotit ristittiin Sukaksi ja Mikoksi. Sukka on karvainen kuin villasukka ja Miko on Miko, koska se vain näyttää Mikolta.

Perhe on kotoisin Helsingistä, mutta äiti Annukka Koskela on lähtöisin Hämeenlinnasta. He ovat käyneet nyt kuusi vuotta putkeen Hippaloissa.

– Joka vuosi on kivempaa ja enemmän kaikkea. En tiedä voiko tästä enää ensi vuonna pistää paremmaksi, Koskela sanoo.

Äiti Annukka Koskelan mukaan on todella hyvä, että myös lapsille järjestetään festivaaleja. He ovat käyneet monissa lastentapahtumissa Helsingissä. Koskelan mukaan Hippalot ei kalpene suurkaupunginkaan tarjonnalle lainkaan.

Verkatehtaan sisällä aulassa oli tarjolla monenlaista askartelua. Topi Ahola piirsi vihkoon perinteistä paperianimaatiota ja hänen mumminsa Pirjo Ahola seurasi huvittuneena vierestä, kun Topi kertoi animaation kulusta.

Pirjo Ahola käynyt Hippaloissa noin 30 vuotta sitten omien poikiensa kanssa, joten festivaalitaustaa perheestä löytyy. Topille kerta on sen sijaan ensimmäinen.

Topi Aholan mielestä parasta Hippaloilla on juuri tämä piste, jossa pääsee toteuttamaan itseään. Aiemmin hän askarteli pahvista hännän dinosaurukselle, muttei osaa sanoa mille dinosauruslajille se kuuluu.

– Eilen kävimme muissakin työpajoissa, mutta tänään olemme olleet vain täällä, Topi Ahola sanoo.

Lastenfestivaaleilla perheet ovat keskiössä. Monille Hippalot on samalla vierailu mummolassa. Lasten vanhemmille festivaalit saattavat tuoda muistoja lapsuudesta.

– Lapset saavat toteuttaa itseään täällä. He eläytyvät niin täysillä siihen mitä tekevät, Pirjo Ahola sanoo.

Monsteriteeman lisäksi liikuntaharrastus oli esillä Hippaloilla. Ranskalaista parkour-lajia esiteltiin lapsille Arx-talon takapihalla. Opettaja Andrei Bouzo näytti edeltä, miten hypyt tehdään oikein, ja sen jälkeen pienet jalkaparit toistivat liikkeet perässä.

Lajia opetellessa turvallisuus on tärkeintä. Siksi ennen kuin ryhmä lähti esteille, opeteltiin alastuloja ja lämmiteltiin kehon saranat perusteellisesti.

– Parkour on kivaa. Hauskinta on se, kun oppii lajista, Olga Korjuslommi sanoo.

Korjuslommin äiti Sari Elfving muistaa itse käyneensä Hippaloilla lapsena. Perhe asuu Helsingissä, mutta perinne vetää takaisin Elfvingin kotikaupunkiin, jossa Olgan isovanhemmat asuvat.

Hippalot vaikuttavat siis periytyvän sukupolvelta toiselle. Ensin isovanhemmat veivät lapsiaan tapahtumaan ja siksi heidän lastensa perheet lähtevät Helsingistä asti takaisin synnyinseuduille. HÄSA

Tuoreimpia artikkeleita