Kanta-Häme

Hippalot on jo keski-ikäinen

Lasten taidefestivaali Hippalot juhlii ensi kesänä pyöreitä vuosia, sillä tapahtuma järjestetään jo 40. kerran.

Tapahtuma tunnettiin pitkään Hämeen linnan lastentapahtumana, mutta kaikki alkoi Aulangolta vuonna 1978. Viisi vuotta myöhemmin tapahtuma siirtyi Hämeen linnaan ja sen ympäristöön ja samalla nimi tietenkin vaihtui.

Jo linnan maisemissa vuonna 2004 otettiin käyttöön nykyinen nimi eli Hippalot, ja kesällä 2007 tapahtuma muutti Verkatehtaalle. 

Hippalot sai samalla kunnian olla ensimmäinen Verkatehtaan uusissa tiloissa järjestetty festivaali. Tapahtuma siirtyikin pysyvästi kongressi- ja kulttuurikeskukseen, missä sielläkin tulee siis jo 10 vuotta täyteen.

Maakuntahallitus myönsi kuluneella viikolla Hippaloille 1 000 euron avustuksen Suomi 100 -rahoituksesta. Hippaloiden ulkoleikkialue on tarkoitus rakentaa erityisen juhlavaksi sekä Hippaloiden että itsenäisen Suomen merkkivuoden kunniaksi Verkatehtaalle tulee muun muassa oikea vanha karuselli.

Laatua vai metrilakua?
Hämeen Sanomien juttuarkistoa tutkiessa käy varsin selväksi, että linnan lastentapahtuman ja myöhemmin Hippaloiden yhteydessä on kautta vuosien korostettu laadukkaan lastenkulttuurin merkitystä. Samalla on tehty pesäeroa markkinameininkiin ja metrilakuun.

Sellainenkin nykykatsannossa hämmentävä lastentapahtumaan liittyvä episodi arkistosta muistuu mieleen, että järjestävä taho kielsi lehtikuvaajilta esitysten valokuvaamisen! Kieltoa perusteltiin sillä, että ammattivalokuvaaja kalustoineen häiritsi lasten katsomiselämystä.

Voi pojat! Tämä tapahtui luonnollisesti aikana ennen digipokkareita ja kamerakännyköitä. Nykyisinhän ammattikuvaaja ei juuri keikoilla erotu, kun kaikki kuvaavat älylaitteet tanassa minkä ehtivät. HäSa

Uutinen on julkaistu lehden Hämeenlinnan kirje- palstalla.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic