Kanta-Häme

Hirvet ovat joko täällä tai tuolla

Osa paikallisista metsästysporukoista on palannut tänä syksynä hirvijahdista tyhjin käsin.

– Jos sanotaan ihan suoraan, niin aika huonosti on hirviä saatu, kertoo Juha Papinsaari Hämeenlinnan varuskunnan metsästäjistä.

– Mutta vaihtelua on paljon. Paikoitellen hirviä on normaalisti, sitten on taas tyhjiä alueita, jatkaa Papinsaari.

Etelä-Hämeen riistapäällikön Jyri Rauhalan mukaan ilmiö liittyy mitä todennäköisimmin alhaiseen hirvikantaan. Jos hirvet eivät ole täällä, niiden täytyy olla tuolla. Lämmin syksy saattaa myös vaikuttaa jonkin verran hirvien liikkumiseen.

– Tällaisena syksynä hirvillä ei ole yhtä kova kiire asettua perinteisille talvilaidunalueille kuin normaalisti olisi. Suht suuri liikkuvuus on kuitenkin syksyajalle ominaista, sanoo Rauhala.

Sääolosuhteet vaikuttavat jonkin verran myös metsästäjien liikkumiseen.

– Meidän seura pitää jahdista taukoa lähinnä märkien kelien takia. Kun ilma kylmenee ja tulee vähän lunta maahan, näkee jälkiä ja jahtaaminen on paljon miellyttävämpää. Meidän alueella hirviä on ollut tasaisesti, sanoo Kalvolan metsästysseuran Tero Rantala.

Kanta pysynyt suosituksessa

Maa- ja metsätalousministeriön suosituksen mukaan Etelä-Hämeessä pitäisi olla jahtikauden jälkeen 2-4 hirveä tuhatta hehtaaria kohti. Vuosi sitten alueen laskennallinen arvio oli 2,6, edellisvuonna 2,7.

Pyyntilupien lukumäärä on vaihdellut viime vuosina haarukassa 1200-1400. Hirviä on kaadettu vuosittain runsaat tuhat yksilöä.

– Hirvestyskausihan jatkuu vuoden loppuun asti, mutta sellainen näppituntuma minulle on tullut, että tänä vuonna kaadetaan ehkä hiukan vähemmän. Suuriin muutoksiin en usko, toteaa Rauhala.

Alhaisella hirvikannalla on tilastojen mukaan ollut toivottuja vaikutuksia. Hirvikolareiden määrä on vähentynyt selvästi, korvattujen metsävahinkojen määrä vielä jyrkemmin.

Metsästäjät suhtautuvat hirvien ja kaatolupien vähälukuisuuteen realistisesti.

– Joillekin metsästäjille liha tuntuu olevan tärkeämpi asia kuin metsästäminen, mutta eihän se tietenkään näin saisi olla. Ei metsästäjä saa kantaa hävittää, sanoo Papinsaari. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic