Kanta-Häme Hämeenlinna

Hirviluvista kiistaa Iittalassa: Luonnonperintösäätiö valitti Jakkurin Erän pyyntiluvasta hallinto-oikeuteen

Saviniemen kylän yhteisten vesialueiden osakkaisiin kuuluva Timo Saviniemi: "Uuden seuramme toimintaa yritetään torpedoida kaikilla mahdollisilla tavoilla."
Uuden metsästysseuran Jakkurin Erän pyyntilupaa puidaan nyt hallinto-oikeudessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Uuden metsästysseuran Jakkurin Erän pyyntilupaa puidaan nyt hallinto-oikeudessa. Arkistokuva: Lassi Puhtimäki

Hirviluvista on puhjennut kiista Iittalassa. Erimielisyydet koskevat Jakkurin Erälle myönnettyä pyyntilupaa. Lupapäätöksestä jätettiin viime torstaina valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Valitusaika päättyi perjantaina.

Valituksen teki Saviniemen kylän yhteisten vesialueiden osakaskuntaan kuuluva Luonnonperintösäätiö, joka omistaa alueen Keihäsjärveltä. Se hakee heinäkuussa myönnetylle luvalle täytäntöönpanokieltoa. Säätiön mielestä järjestäytymättömän osakaskunnan maaliskuinen kokous, jossa päätettiin metsästysoikeuden vuokraamisesta Jakkurin Erälle, oli laiton.

Valituksessa kerrotaan, ettei kokouksesta ilmoitettu kaikille osakkaille ja että se pidettiin koronarajoitusten varjolla vain muutaman osakkaan kesken. Osakaskunnassa on kaikkiaan 29 osakasta. Säätiö toteaa, etteivät koronarajoitukset ole kumonneet yhteisaluelakia, jonka mukaan kaikkien osakkaiden olisi pitänyt saada tieto kokouksesta.

”Aika lapsellista touhua kaiken kaikkiaan”

Luonnonperintösäätiön hallituksen puheenjohtajan Matti Aallon mukaan valittaminen johtui siitä, että säätiö haluaa osallistua osakaskokouksiin ja päästä sitä kautta vaikuttamaan osaomistamiensa vesialueiden asioihin, myös metsästykseen liittyvään päätöksentekoon.

– Ei se kuitenkaan mikään päätehtävämme ole. Keskitymme metsiensuojeluun.

Vesialueen suuriin osakkaisiin kuuluva Timo Saviniemi arvelee, että valituksen taustalla ovat Luonnonperintösäätiön yleinen metsästysvastaisuus sekä Kalvolan Metsästysseuran taannoinen jakautuminen ja siihen liittyvät ristiriidat. Seuran jättäneet maanomistajat ja osa muista jäsenistä perustivat viime vuonna oman seuransa, Jakkurin Erän.

– Uuden seuramme toimintaa yritetään torpedoida kaikilla mahdollisilla tavoilla. Aika lapsellista touhua kaiken kaikkiaan.

”96 prosenttia äänimäärästä oli läsnä”

Saviniemi ihmettelee valituksen perustetta.

– Kokouspäivänä eli 26. maaliskuuta yli kymmenen henkilön kohtaamiset olivat kiellettyjä. Saamamme ohjeistuksen mukaan riitti, että paikalla oli 3–4 suurinta osakasta. Äänimäärästä läsnä oli 96 prosenttia, hän kertoo.

Saviniemen mukaan kokouksessa päätettiin pitää tarvittaessa uusi kokous, kun rajoitukset ovat päättyneet tai jos joku osakas sitä vaatisi.

– Tällaista vaatimusta ei ole esitetty.

Luonnonperintösäätiön Aalto kertoo, että säätiössäkin ollaan tietoisia paikallisen metsästysseuran hajoamiseen kytkeytyvistä henkilöriidoista.

Hallinto-oikeus voi estää luvan toimeenpanon

Etelä-Hämeen riistapäällikkö Jyri Rauhala Suomen riistakeskuksesta ei halua arvioida, onko luvan myöntämisessä tehty virhe.

– Se jää nyt sitten nähtäväksi. Sen ratkaisee hallinto-oikeus.

– Sain viime viikolla lomalla ollessani kuulla, että luvasta olisi valitettu hallinto-oikeuteen. En ole vielä edes nähnyt valitusta enkä kommentoi asiaa sen enempää, koska se on nyt hallinto-oikeuden käsittelyssä.

Rauhalan mukaan Jakkurin Erälle myönnetyllä luvalla saa kaataa hirviä ja valkohäntäpeuroja syyskuun alusta alkaen, jollei Hämeenlinnan hallinto-oikeus keskeytä luvan toimeenpanoa.

Valituksia suhteellisen vähän

Hirvieläinten pyyntiluvista valitetaan Etelä-Hämeen alueella vähänlaisesti.

– Vuotuinen valitusmäärä on ollut nollasta kahteen, korkeimmillaan kolme. Aiemmin luvista ei valitettu hallinto-oikeuteen vaan Maaseutuelinkeinojen valituslautakuntaan, Rauhala kertoo.

Valituslautakunta lakkautettiin vuonna 2014. Rauhala on toiminut Etelä-Hämeen riistapäällikkönä vuodesta 1995.

Suomen riistakeskuksen Etelä-Hämeen toimialueelle myönnettiin alkavalle metsästyskaudelle 1 501 hirven ja 11 141 valkohäntäpeuran pyyntiluvat. Viime vuonna vastaavat luvut olivat 1 756 ja 10 102. HÄSA

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic