Kanta-Häme

Hirviökilppari lähtee Kentuckyyn - video

Harjunrinteen robottikerholaiset saivat villillä kortilla kutsun robotiikan MM-kisoihin Yhdysvaltoihin. Robotiikka ja ohjelmointi ovat osa uutta opetussuunnitelmaa.

Erittäin monimutkaiselta tekniikkalegorakennelmalta näyttävä laite liikkuu ympäri pöytää, poimii palloja ja ampuu ne maaliin. 

Koneen nimi on Monsterturtle (suom. hirviökilpikonna), ja se on Harjunrinteen koulun robottikerholaisten pääsylippu Amerikan matkalle.

Yläkoulua käyvät Eemil Lähteenmäki, Jeremiah Allred, Renne Haapanen ja Joona Turunen ovat ahkeroineet robottinsa rakentamisen ja ohjelmoinnin parissa kuukausikaupalla. Päivät ovat olleet pitkiä varsinkin sen jälkeen, kun ryhmä sai yllättäen

stipendin ja kutsun Kentuckyssa 20.–23. huhtikuuta järjestettäviin Vex Robotics -maailmanmestaruuskisoihin.

–  Tuli kiire saada robotti kuntoon. Kisoihin on viikko ja ohjelmointi vaatii yhä fiksauksia, Joona Turunen sanoo.

Toimintaesittely paljasti, että kehittyneiden legopalikoiden kaltaisista osista rakennettu monsterikilppari vaatii vielä hienosäätöä ainakin pallojen ampumajärjestelmän suhteen. Sama kohta onkin ollut projektin monimutkaisin tekninen dilemma, Renne Haapanen kertoo.

– Siinä oli yksi iso ongelma.

Suomessa Vex Roboticsia käytetään noin 50 koulussa. 

Kyseessä on robotiikan oppimisympäristö, jonka avulla oppilaat pääsevät konkreettisella tavalla sisälle ohjelmoinnin, robotiikan ja automaation perusteisiin. 

– Pelkkä tietokoneohjelmointi ei jaksa kiinnostaa oppilasta kovin kauan, mutta robotteja ohjelmoidessa oppilas näkee välittömästi, kuinka hän voi ohjata laitetta haluamallaan tavalla. Robotiikan oppiminen kehittää oppilaan abstraktia ajattelua kiinnostavalla tavalla, Riihimäen sivistystoimenjohtaja Esa Santakallio kuvailee.

Osat liitetään toisiinsa ilman työkaluja, mutta sillä voi tehdä suuriakin rakennelmia. Roboteissa käytettävä ohjelmointiohjelma pohjautuu teollisuudessa käytettyyn C-kieleen.

Kentuckyssa MM-kisoihin osallistuu peräti 800 joukkuetta noin 40 maasta. 

Harjunrinteen poikien alle 14-vuotiaiden ryhmässä kilpailee 150 joukkuetta. Ennen lähtöä poikien on vielä viimeisteltävä vasta keskiviikkona esittelykuntoon valmistunut robotti. Monessa maassa ohjelmointi ja robotiikka on aloitettu kouluissa vuosia sitten, joten suomalaisoppilaat ovat kisassa suuren haasteen edessä. 

Riihimäellä robotiikkaa opetellaan jo etukenossa. Perusopetuksessa otetaan käyttöön ensi syksynä uusi opetussuunnitelma, jossa koodaamisen, ohjelmoinnin ja robotiikan opetus ovat uusia perusopetuksen osa-alueita jo ensimmäiseltä luokalta alkaen. Pienimmät koululaiset koodaavat kuvakielen avulla. 

– Koodaaminen ja ohjelmointi kehittävät kärsivällisyyttä, teknisten ratkaisujen kokeilua ja käytäntöön tuomista unohtamatta tiimityötä, robottikerholaisia ohjannut teknisen työn opettaja Sari Lahti kertoo.

Lahden mukaan nykylapset ovat teknisesti hyvin taitavia. Robottikerholaisten kanssa roolit ovat välillä kääntyneet päälaelleen.

– Pojat miettivät ja soveltavat todella monimutkaisia ratkaisuja, mutta sitten saattaa olla, että johonkin ihan perusjuttuun tarvitaan apua vaikka tekniset sovellukset ovat todella monimutkaisia.

Koodaus ja ohjelmointi opettavat koululaisille myös jotain, mikä vanhemmille sukupolville ei aina ole helppoa: epäonnistumisten sietämistä.

–  Epäonnistumisista opitaan ja niiden jälkeen noustaan ylös, Lahti sanoo.

– Parasta robotiikassa on, että pääsee kokeilemaan uutta, Joona Turunen toteaa. HÄSA

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic