Kanta-Häme

Hirvisaari kysyy kiihotuspykälästä

Hämeen vaalipiiristä Asikkalasta eduskuntaan valittu kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) haluaisi muuttaa rikoslain pykälää, joka estää kansanryhmää vastaan kiihottamisen.

Hirvisaaren mielestä pykälä on kirjoitettu niin löysästi, että se mahdollistaa mielivaltaiset ja sananvapautta loukkaavat tulkinnat. Hänen mukaansa tällä hetkellä pelkkä tiedon välittäminenkin voi johtaa oikeustoimiin.

– Vaikuttaa siltä, että pykälää on käytetty tahallisesti poliittisiin tarkoituksiin, sananvapautta vastaan ja erityisesti maahanmuuttopolitiikan kritiikin vaientamiseen, Hirvisaari toteaa.

Hän jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle tällä viikolla.

Kysymyksessään Hirvisaari viittaa kokoomusnuoriin, jotka ehdottivat äskettäin kansankiihotuspykälän poistamista rikoslaista.

– Vaikka kyseinen kannanotto lieneekin vain julkisuustemppu, asian esille ottaminen on vaatinut rohkeutta. Kiihottamista kansanryhmää vastaan ei kuitenkaan voi hyväksyä, kuten ei myöskään rasismia, viharikoksia tai väkivaltaa. Pykälää ei ole siis syytä kokonaan poistaa, mutta sitä olisi välttämättä viilattava selkeämmäksi ja tarkkarajaisemmaksi, Hirvisaari toteaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi islamilaisen maailman ääri-ilmiöitä tai joissakin afrikkalaisissa kulttuureissa ilmeneviä ihmisoikeuksien vastaisia piirteitä täytyy saada kritisoida raskaastikin ilman pelkoa syytteeseen joutumisesta, koska ”sellainen kritiikki ei kohdistu kansanryhmiin sinänsä vaan joihinkin ankarasti moitittaviin ilmiöihin niiden sisällä”.

– Rikosoikeuden kaikkien instrumenttien olisi oltava niin laadukkaita, että sanamuotoihin takertuminen ja epätarkoituksenmukainen pilkkujen viilaaminen saadaan loppumaan, Hirvisaari perustelee.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) on laatinut asiasta lakialoitteen, jonka käsittelyä Hirvisaari haluaa kirjallisella kysymyksellään vauhdittaa.

Sekä Hirvisaari että Halla-aho ovat saaneet sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. (HäSa)