Kanta-Häme Hämeenlinna

Hissejä ei saada nytkähtämään liikkeelle – Hämeenlinna ei vieläkään myönnä vanhojen talojen hissitukea

Hissien jälkiasennuksia tehdään Kanta-Hämeessä yhä maltillisesti. Hissirakentamisen lisäavustusta maksetaan jo monissa kaupungeissa, mutta ei Hämeenlinnassa.
Tiiriössä sijaitsevaan kolmikerroksiseen Asunto Oy Topaasiin jälkiasennettiin hissit loppuvuodesta. Hissiä kokeilee Antti Karjalainen. Kuva: Esko Tuovinen

Hissien jälkiasentaminen kerrostaloihin on ollut suvannossa jo muutaman vuoden, eikä näytä nousevan tänä vuonnakaan.

Avustusta hissien jälkiasentamiseen myönnettiin viime vuonna rahoitus- ja kehittämiskeskukselta Aralta 117 hissin rakentamiseen koko Suomessa. Myönnettyjen avustusten määrä on lähes puolittunut vuoden 2016 tasosta.

Vuosina 2017–2019 on pysytty valtakunnallisesti suurin piirtein samoissa luvuissa myönnettyjen avustusten ja hissien kokonaismäärässä.

Lue myös: Kerrostaloon asennettiin hissit osakkaiden ja asukkaiden toivomuksesta – Urakka olisi ollut mahdoton ilman Araa (25.3.2019)

Tänä vuonna avustusta on kesäkuun loppuun mennessä myönnetty noin 4,6 miljoonaa euroa 41 hissin rakentamiseen.

– Tämä vuosi näyttäisi siltä, että mahdollisuus on päästä ainakin viime vuosien tasolle, mutta luultavasti emme tavoita vuoden 2016 tasoa, kertoo ylitarkastaja Suvi Heikkinen Aralta.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Uusimmat jälkiasennetut hissit Hämeenlinnassa löytyvät Tiiriöstä. Vuonna 1974 rakennetun kerrostalon molempiin rappuihin asennettiin hissit loppuvuodesta. Kuva: Esko Tuovinen
Uusimmat jälkiasennetut hissit Hämeenlinnassa löytyvät Tiiriöstä. Vuonna 1974 rakennetun kerrostalon molempiin rappuihin asennettiin hissit loppuvuodesta. Kuva: Esko Tuovinen

Tiedusteluja hisseistä tulee paljon

Kanta-Hämeessä hissien jälkiasennuksia tehdään viidestä kymmeneen per vuosi. Vireillä on nytkin useita hissien jälkiasennushankkeita.

Myyntipäällikkö Kimmo Kaarenoja Koneesta kertoo, että tiedusteluja hisseistä tulee koko ajan.

Hissien jälkiasentamisen ensisijaisena tavoitteena on saada asunnot esteettömiksi.

– Ihmiset haluavat asua yhä pidempään omassa asunnossaan. Mitä iäkkäämpi ihminen, sitä tarpeellisempi hissi on, Kaarenoja sanoo.


”Useat kaupungit myöntävät noin kymmenen prosentin lisäavustuksen. Hämeenlinnassa tällaista avustusta ei ole käytössä.”


Hissien asennus lähtee usein taloyhtiöiden osakkaiden ja asukkaiden toivomuksesta. Toisaalta alimpien kerrosten asukkaat saattavat harata vastaan, mikäli hissi ei ole heille tarpeellinen.

– Yleensä remontin yhteydessä parannetaan esteettömyyttä liuskoin ja automaattiovin, mikä auttaa myös alimman kerroksen asukasta, kertoo Kaarenoja.

Moni kaupunki myöntää lisäavustusta hissien jälkiasentamiseen, mutta Hämeenlinnassa tukea ei anneta. Kymmenen prosentin lisäavustus voisi houkutella taloyhtiöitä hankkimaan hissin vanhaan taloon. Kuva: Esko Tuovinen

Hissin jälkiasentamisella on esteettömyyden lisäksi positiivinen vaikutus myös asuntojen arvon säilymiseen ja arvon nousuun. Isännöitsijöillä on suuri rooli hissien jälkiasentamisen markkinoimisessa.

Hissityöryhmä pyrkii lisäämään tietoisuutta aiheesta

Hämeenlinnassa on jo pidempään toiminut hissityöryhmä. Vastaavia hissityöryhmiä toimii ympäri Suomea.

– Tarkoituksenamme on nostaa hissiasiaa enemmän esille, jotta Aran avustuksia haettaisiin enemmän. Kyseessä on yhteiskunnallisesti merkittävää tekemistä asumisen näkökulmasta, sanoo Hämeenlinnan hissityöryhmän vetäjä, toimitusjohtaja Tuukka Tuomala Hämeenlinnan Asunnoista.

Hissityöryhmässä on Aran ja Hämeenlinnan Asuntojen lisäksi mukana myös Kone, Kanta-Hämeen kiinteistöliitto, pelastuslaitos sekä rakennusvalvonta.

Innostuminen hissien jälkiasennukseen menee usein naapurustoittain.

– Talo x tekee hissiremontin ja naapurusto huomaa, kuinka hieno juttu se on. Usein projekti ei ole niin iso kuin on kuviteltu, Tuomala kertoo. HÄSA

Autiotalot Isännöinnin kesätyöntekijä Antti Karjalainen testasi jälkiasennettua hissiä isännöintifirman kohteessa. Kuva: Esko Tuovinen

Aran hissiavustus

Aralta haettava avustus on tarkoitettu uuden hissin asentamiseen kerrostaloon, jonka porrashuoneessa ei ole ennestään hissiä.

Aralta saatavan avustuksen määrä on enintään 45 prosenttia hissin kokonaiskustannuksista.

Useat kaupungit myöntävät noin kymmenen prosentin lisäavustuksen. Hämeenlinnassa tällaista avustusta ei ole käytössä.

Hissin jälkiasentaminen

Hissin jälkiasentaminen kestää tavallisesti kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Jälkiasentamisen hinta on taloyhtiön koosta riippuen 4000–20 000 euroa osakasta kohden.

Ylemmissä kerroksissa asuvat maksavat suuremman osan kustannuksista.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic