Kanta-Häme

Historia valtasi Hämeenlinnan

Kyyti 1956 vuoden Backardissa on kaikkea muuta kuin kuoppaista. Museoauto lipuu eteenpäin tasaisesti kuin laiva. Moottori pitää tasaista jylinää ja tärinä tuntuu penkin läpi.

Backardin omistaja Matti Holmberg kuuluu tapahtuman järjestäneen Hämeen Mobilistit ry:n johtokuntaan.

Vanhin auto yli satavuotias

Lauantaina järjestettiin museoautojen retkeilyajo Kanta-Hämeen maalaismaisemissa. Tapahtumapaikalle Kaivoparkin tasanteelle oli kerääntynyt iso joukko paikallisia ja kauempaa tulleita seuraamaan lähtöä.

Ensimmäinen auto lähti liikkeelle aamukymmeneltä keskustasta. Sieltä suunnattiin muun muassa Mierolan sillan, Lepaan ja Hahkialan kartanon kautta takaisin keskustaan.

Aurinko paistoi aamusta asti, mutta ilmastoinnin puuttuminen ei kyydissä haitannut. Avoimista ikkunoista puhaltava kesätuuli kävi ilmastoinnista vähintään yhtä hyvin.

Hämeenlinna-ajoon pystyi osallistumaan vähintään 30 vuotta vanhalla ajoneuvolla. Tapahtuman vanhin auto oli 1907 vuoden Cadillac.

Yli satavuotias kulkupeli on tuotu New Jerseystä nelisen vuotta sitten, kertoo porvoolainen omistaja Markku Viitanen.

Cadillac oli tapahtumassa ensisijaisesti näytillä. Viitanen sanoo, että vaikka toimiva kone onkin, sillä ei pitkään maantieajoon uskalla lähteä.

Persoonallisia autoja

Nina Peltonen oli yksi harvoista naiskuskeista ajossa. Hän kertoo ihastuneensa Fiat 600 Multiplaan autotapahtumassa jo vuonna 1999.

12 vuoden kunnostamisprojektin jälkeen kuuden hengen tilaihme on näyttelykunnossa. Multipla on vuodelta 1956, ja sitä on Peltosen mukaan käytetty Italiassa muun muassa taksina ja tavaran kuljettamisessa.

Jouko ja Anita Virtanen osallistuivat ajoon vuoden 1927 Chryslerillaan. Nokialainen pariskunta kertoo harrastavansa historiaa muutenkin kuin autojen muodossa.

Museoautoja Virtasilla on muutama, eikä autojen käyttö rajoitu pelkästään näyttelyihin.

– Näin kesäaikaan tulee ajeltua lyhyitä matkoja muutenkin, Anita Virtanen sanoo.

Pariskunta kertoo vanhoissa autoissa viehättävän niiden ainutlaatuisuus.

– Ne ovat ihan omia persooniaan, Anita Virtanen sanoo.(HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic