Kanta-Häme

Historiallinen todenmukaisuus koetuksilla: Aki Palsanmäki ja irkkubändit Keskiaikafestivaaleille

Hämeen keskiaikafestivaali kasvaa ryminällä. Jo toista vuotta keskiaikatapahtuma järjestetään festivaalin nimellä.

Se tarkoittaa, että pienestä markkinatapahtumasta on kasvatettu musiikkiin, taistelunäytöksiin ja katuteatteriin painottuva maksullinen festivaali. Käsityöläisten markkinapöydät ja keskiaikaleirikin löytyvät silti yhä alueelta.

Samalla ohjelmiston painopistettä on hivutettu historiallisesta totuudenmukaisuudesta pykälän verran kansanomaisempaan suuntaan.

Esimerkiksi sunnuntain nimiesiintyjänä on huutokauppakeisari Aki Palsanmäki, joka panee kuparipannut kiertoon. Musiikkiohjelma painottuu irkkumusiikkiin sekä folkpohjaiseen heviin.

 

– Tasapainoilemme koko ajan autenttisuuden ja yleisön viihtyvyyden välillä, myöntää Hämeen keskiaikafestivaalit oy:n ja Hämeenlinnan keskiaikayhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Katleena Kortesuo.

Hän korostaa, että Hämeen keskiaikafestivaali on matalan kynnyksen keskiaikatapahtuma, jonne tullakseen ei tarvitse olla historian harrastaja.

– Eihän keskiajalla ollut kahviakaan. Tuskin kukaan nykyään silti suostuisi tulemaan tapahtumaan, josta ei saa kahvia, hän vertaa.

Aki Palsanmäki on vieraillut keskiaikatapahtumassa aiemmin jo pari vuotta sitten, ja yleisö on toivonut hänen esiintymistään.

– Huutokauppojahan on ollut jo keskiajalla. Ja Irlanti on puolestaan vahva kansanmusiikkimaa, josta löytyvät pitkät musiikilliset juuret, hän perustelee.

 

Vuodesta 1997 järjestetty Hämeen keskiaikafestivaali on kasvanut vuosi vuodelta. Kävijöitä oli viime vuonna vajaat 25 000, ja samaan tähdätään tänäkin vuonna.

Yleisö on toisinaan kritisoinut tapahtuman lippujen hintoja: miksi markkinoille pääsystä pitäisi maksaa yli 20 euroa?

Katleena Kortesuo sanoo, ettei tapahtuma enää aikoihin ole ollut pelkkä markkinatapahtuma. Ohjelmaa on paljon. Siksi nimikin muutettiin viime vuonna festivaaliksi.

– Olemme yksi Suomen halvimmista festivaaleista, hän sanoo.

 

Keskiaikamarkkinoita järjestetään nykyään monella paikkakunnalla. Kortesuon mukaan tapahtumat ovat alkaneet erikoistua.

Monella paikkakunnalla järjestetään pienimuotoisia ja jopa pääsyliputtomia markkinoita, jollainen Hämeenlinnan tapahtumakin oli aluksi. Muutamat ovat puolestaan erikoistuneet taistelunäytöksiin ja turnajaisiin.

– Ja sitten olemme me. Hämeenlinnan tapahtuma on ohjelmavetoinen ja festivaalina ainutlaatuinen, hän sanoo.

Hämeen keskiaikafestivaali järjestetään 15.–19. elokuuta. HÄSA