Kanta-Häme

"Hitaat mopot ovat ärsyttäviä"

Tänä syksynä Parolassa sattuneet mopokolarit ovat saaneet hattulalaiset mietteliäiksi.

Tilanteeseen heräsi myös Martin Mopopajaa luotsaava, eläköitynyt Ankkuri-poliisi Martti Salonen.

Salonen keräsi yhteen nuoret ja vanhemmat, poliisin sekä vapaa-aikatoimen etsimään ratkaisuja tilanteeseen.

– Tämän kaltaisen teemaillan järjestäminen oli mielessä jo viime syksynä. Viime perjantainen onnettomuus oli kuitenkin viimeinen tikki, Salonen kertoo.

Vaaranpaikat ovat vanhoja tuttuja

Teemailtaan sisältyi mopopajan toiminnan esittelyä, Hattulan vaaranpaikkojen kartoittamista sekä yleistä keskustelua liikennekäyttäytymisestä.

Nuorisotyöntekijä Jenni Kostamon vieressä odottaa kokonainen pino Hattulan karttoja.

– Tarkoitus on, että nuoret itse merkitsevät karttoihin vaaranpaikat. Muutama vuosi sitten teimme samankaltaisen kyselyn yhdessä 4H-yhdistyksen kanssa, ja tulokset toimitettiin eteenpäin kunnan tekniselle johtajalle. Tämän jälkeen risteyksiin ilmestyivät stop-merkit, Kostamo iloitsee.

Muutamassa vuodessa nuoret ovat vaihtuneet, mutta vaarallisiksi mielletyt paikat pysyneet samoina.

Pitkät suorat tuntuisivat houkuttavan kaahailuun. Lähes jokaiseen karttaan on merkitty Parolantien ja Merventien sekä Hattulantien ja Kinnalantien risteykset.

Liikennesäännöt ovat kaikille samat

Vanhempi konstaapeli Pekka Laitinen kertasi sääntöjä, jotka todennäköisesti olivat useimmille jo ennestään tuttuja.

Mopo ei saa kulkea yli 45 kilometriä tunnissa. Viritetyn mopon ajaminen on rikos, josta seuraa sakkorangaistus. Alkoholi ja ajaminen eivät kuulu yhteen.

– Jokainen mopoa ohjastava tietää kyllä nämä asiat, mutta jotenkin ne tuppaavat unohtua sitten liikenteessä. Tarkoitus ei ole osoitella nuoria sormella, vaan ainoastaan muistuttaa, että liikennesäännöt koskevat kaikkia liikenteessä kulkevia. Laitinen muistutti.

Erään mopoilijan mielestä ärsyttävintä liikenteessä ovat hitaasti, siis nopeusrajoitusten mukaisesti, kulkevat mopot.

Laitinen puolestaan arveli, että jokaisen mopoilijan tavoite on suorittaa lopulta henkilöauton ajokortti.

– Mopojen ideana on alun perin ollut se, että niillä lähinnä harjoitellaan liikenteessä liikkumista. Olisiko parempi, että mopokortti poistettaisiin sitten kokonaan?

Poliisin pysähtymismerkkiä kannattaa myös Laitisen mukaan noudattaa, sillä pakoon pyrkiminen aiheuttaa vakavan vaaratilanteen kokemattomalle mopoilijalle.

– Olen valitettavasti joutunut soittamaan keskellä yötä erään perheen ovikelloa ja kertomaan vanhemmille, että yritin pysäyttää ylinopeutta ajaneen lapsenne, mutta tällä hetkellä hän makaa sairaalassa. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020