Kanta-Häme

Hitsaajista pulaa, sihteereistä ylitarjontaa

Sellaiset ammatit, joissa on pulaa hakijoista, ovat lisääntyneet Hämeessä viime syksystä, kertoo maaliskuussa tehty ammattibarometri.

Tarkastelussa arvioitiin, että täällä hetkellä pulaa on 36 ammatissa, kun edellisessä arviossa ammatteja oli 28. Samaan aikaan ylitarjonta-ammattien määrä oli laskenut. Tarkasteluun kuului yhteensä 204 ammattia.

Seuraavan puolen vuoden aikana Hämeessä arvioidaan olevan pulaa monissa rakentamisen ja teollisuuden ammateissa. Erityisesti pulaa on esimerkiksi hitsaajista. Myös sosiaali-, terveys- ja opetusalalla on Hämeessä pula-ammatteja. Niitä ovat nyt esimerkiksi sosiaalityön erityisasiantuntijat, kuulontutkijat ja puheterapeutit.

Arvioissa on Hämeen sisällä seutukuntakohtaisia eroja. Esimerkiksi sosiaalialan ohjaajista ja neuvojista sekä moottoriajoneuvojen asentajista ja korjaajista on pulaa Lahden ja Riihimäen seutukunnissa, mutta samanaikaisesti ylitarjontaa Forssan ja Hämeenlinnan seutukunnissa.

Työvoiman ylitarjontaa arvioidaan lähiaikoina olevan Hämeessä eniten esimerkiksi yleissihteereiden, mainonnan ja markkinoinnin erityisasiantuntijoiden ja myyjien ammateissa.

Arvioissa on seutukuntakohtaisia eroja, sillä ylitarjonta-ammatteja arvioitiin olevan eniten Hämeenlinnan ja vähiten Riihimäen seutukunnassa.

Ammattibarometri perustuu työ- ja elinkeinotoimiston asiantuntijoiden arvioon työvoiman kysynnästä ja työvoiman kysynnän ja tarjonnan tasapainon kehityksestä puoleksi vuodeksi eteenpäin. Nyt tehdyn barometrin arvio perustuu maaliskuun 2017 tilanteeseen.

 

Päivän lehti

7.6.2020