fbpx
Kanta-Häme

Hitusen enemmän draamaa

Pyhämäen kesäteatterissa nähdään Heikki Luoman kirjoittama näytelmä Vieraas maailmaas. Ohjaaja Eero Laaksonen, miksi juuri tämä näytelmä?

– Tämä on kolmas kesäteatteriohjaukseni, ja ne kaksi edellistä olivat kevyempiä. Halusimme vaihtelun vuoksi tehdä vähän jotakin sisällöllisempää, draamallisempaa.

Luoma kirjoitti evakkokuvauksensa vuonna 1989. Kuinka näytelmä istuu tähän päivään?

– Sopii aivan loistavasti pakolaiskriisin Eurooppaan. Vaikka evakot olivat suomalaisia, kohdeltiin heitä hyvin pitkälle samalla tavalla kuin nykyisiä pakolaisia. Pikkusen paremmin asiaa hoidetaan nykypäivänä kuin silloin.

Millaista näyttelijäkaartia ohjaat?

– Heitä on noin 13. Alle kaksikymppisiä on viisi, joista nuorin 16-vuotias. Loput ovat keski-ikäisiä ja eläkeläisiä. Olen ohjannut Janakkalan teatteriseurueella eli Jatsilla 12 vuotta yläaste- ja lukioikäisiä nuoria.

Kuinka erilaista on tehdä kesäteatteria nuorisoteatteriin verrattuna?

– Ihan täysin erilaista. Kesäteatterissa tehdään se yksi produktio ja sitten se on siinä. Kun nuorten kanssa touhuaa, se on jatkuvaa. Minulle tekeminen nuorten kanssa se on kiintoisampaa, koska siihen liittyy teatterikasvatuksellinen näkökulma.

Mitä hyvältä kesäteatterin ohjaajalta vaaditaan?

– Rentoa otetta tekemiseen. Kesäteatteriin kuuluu, että sen pitää olla helposti sulateltava yleisöllekin. Kun fiilis harkoissa on alusta saakka hauska, se näkyy lopputuloksessakin. Varsinkin kun tehdään harrastajaporukalla, siellä pitää kaikilla tekijöillä olla oikeasti, oikeasti hauskaa. HÄSA

Pyhämäen kesäteatteri: Vieraas maailmaas 12.6.–8.7.

Menot