Kanta-Häme

Hivutustaktiikalla eroon juopottelusta

– Kyse ei ole mistään ihmelääkkeestä, mutta tietyntyyppisille potilaille se näyttää toimivan, toteaa Helsingin yliopiston päihdelääketieteen professori Hannu Alho kysyttäessä kohutusta Selincrosta.

Selincro on suomalaisen Biotie Therapies Oyj:n kehittämä lääke, jonka avulla hoidetaan alkoholismia uudella tavalla. Täysraittiuden sijasta yritetään vähentää juomista kohtuullisiin määriin.

Toisin kuin perinteinen Antabus, puolitoista vuotta kaupallisilla markkinoilla ollut Selincro ei aiheuta käyttäjälleen pahaa oloa nautittaessa alkoholia. Maailmalla Selincroa on ylistetty muun muassa Newsweekin laajassa jutussa viime vuoden lopulla.

– Se on noussut myös omalla yksityispratiikallani eniten käytetyksi lääkkeeksi. Olen hoitanut Selincron avulla jo toistasataa potilasta, joten aika paljon on jo myös käytännön kokemusta kertynyt, professori Alho kertoo.

Tipattoman jatko?

Selincroa otetaan tablettina ennen alkoholin juomista, ja se vaikuttaa 12 tunnin ajan. Lääke ei vähennä alkoholin aiheuttamia normaaleja tuntemuksia tai mielihyvää, vaan vähentää alkoholismia sairastavan henkilön kontrolloimatonta käytöstä aiheuttavaa ”ylimielihyvää”, joka vaikeuttaa juomisen lopettamista.

– Tuo ylimielihyvä on neurobiologisesti todennettu asia. Pitää olla siis alkoholisti, jotta lääkkeestä on todellista hyötyä, Alho kuvailee.

Professorin mukaan suositeltavin tavoite alkoholistien hoidossa on edelleen täysraittius, ja myös Selincrolla on mahdollisuus ottaa askeleita sen suuntaan.

– Selincroa voisi kuvailla hivuttautumistaktiikaksi. Sen avulla hoidettavat potilaat ovat useimmiten vielä työelämässä mukana ja raha-asiat kunnossa. Motivaatio on paljon suurempi, jos juomista voi vähentää, mutta ei tarvitse luopua siitä kokonaan.

Alho muistuttaa, että jopa 70 prosenttia diagnosoiduista alkoholisteista on vielä työelämässä mukana.

– Selincro-lääkitys voi olla hyvä jatko esimerkiksi tipattomalle tammikuulle. Ei muuta kuin työterveyslääkärin pakeille hakemaan reseptiä!

40 euroa pakkaus

Kaikille Selincro ei kuitenkaan sovi. Professori Alhon mukaan noin 10 prosenttia potilaista saa sivuoireina esimerkiksi päänsärkyä, pahoinvointia, huimausta ja unettomuutta.

– Osalla oireet menevät ensimmäisten kertojen jälkeen ohi, osalla taas ei. Pitkäaikaisia haittavaikutuksia ei ole raportoitu.

Lääke on myös kohtuullisen kallis. Seitsemän tabletin pakkaus maksaa noin 40 euroa.

– Vaikka lääke on saanut paljon julkisuutta, ymmärtääkseni se ei ole ollut aivan sellainen myyntimenestys kuin odotettiin, Alho arvelee. (HäSa)