Kanta-Häme

HJS teki taas historiaa

Hämeenlinnan Jalkapalloseurassa on aina uskallettu ottaa rohkeita askelia. Seuran toimintaa on palkittu aina Euroopan Jalkapalloliiton (UEFA) tasolta saakka.
 
Yksi uusi (rohkea?) muutos tapahtui äskettäin, kun HJS:aa sen historian alusta saakka luotsanneen toiminnanjohtaja Petri Puronahon tilalle seuran toiminnanjohtajaksi pestattiin Tiina Heikkilä.
 
– Olen jo jonkin aikaa halunnut päästä kokopäiväiseksi urheiluseuran työntekijäksi. Kun siihen tarjoutui mahdollisuus, lähdin mielihyvin mukaan, HJS:n sihteerinä jo pitkään toiminut Tiina Heikkilä kertoo.
 
”Miesten töissä”
 
HJS:n ennakkoluulottomuus on siinä, että jalkapalloseurat ovat edelleen vahvasti miesten käsissä, nainen johdossa on tuiki harvinaista. 
 
Päättävissä elimissä (hallitus/johtokunta) on arviolta korkeintaan joka kymmenes jäsen on nainen. Toiminnanjohtajan tehtävistä löytyi äkkiseltään hämeenlinnalaisseuran rinnalle vain yksi suomalainen jalkapalloseura, jossa ohjia pitelee nainen. Sama linja on pääsääntöisesti muissakin palloilulajien seuroissa.
 
Kyse ei ole lainkaan taidoista, vaan perinteistä. Jalkapalloilu on ollut aivan viime vuosiin saakka miehinen laji, on sitä toki edelleenkin, mutta raja-aidat ovat murtuneet.
 
Seurassa pitkän päivätyön tehnyt Petri Puronaho ei vetäydy kokonaan pois HJS:n toiminnasta:
 
– Jatkan markkinoinnin sekä myynnin puolella, mutta aloitan myös oman yrityksen pyörittämisen. Nyt oli aika kokeilla uusia juttuja, Puronaho sanoo.  Hän on alkuvaiheessa myös uuden toiminnanjohtajan tukena.
 
Hän itse aloitti jalkapalloilussa oman työnsä ohella, mutta siirtyi vuonna 2004 vakituiseksi työntekijäksi.
 
– Alku oli sitä aikaa, kun junioritoiminta paketoitiin yhden seuran alaisuuteen. Se oli hyvä ratkaisu.
 
Tuhannen lapsen kaitsijana
 
HJS on paisunut vuosien aikana noin tuhannen lapsen ja nuoren jalkapalloyhteisöksi. Tyttöjä harrastajista on noin 300.
 
– Harrastajamäärän kasvattaminen on yksi iso päämäärä koko seuran toiminnassa, mutta yksin sitä ei voi saavuttaa. Yhteispeli korostuu kuten itse kentällä. Tyttöjen osuus voi myös vahvistua edelleen, Tiina Heikkilä pohtii tulevaa työsarkaansa.
 
Omaksi tavoitteekseen seuran toiminnanjohtajana hän asettaa sen, että HJS tarjoaa niin laadukasta harrastustoimintaa, että se vetää juuri laadullaan uusia harrastajia mukaan.
 
Tiina Heikkilä myöntää, että itse lajissa hänelle riittää edelleen paljon opiskeltavaa. Hän tuli jalkapalloiluun mukaan poikansa kautta. Kentän laidalta hän meni mukaan ensin oman pojan joukkueen toimihenkilöksi, sieltä koko seuran hallituksen ja sihteeriksi jo vuonna 2007.
 
Petri Puronaho vinkkaa väliin, että naisnäkökulma on erittäin tärkeä myös jalkapalloissa:
 
– Heiltä tulee raikkautta ja uudenlaista lähestymistapaa, mahdollisesti myös pehmeämpiä arvoja.
 
Kaksikko tietää, että urheiluseuran talous on nyt ja tulevaisuudessa yksi hankalimmista asioista ikuisen vetäjäpulan rinnalla.
 
– Lasten ja nuorten toimintaan keskittyminen on taloudellisessakin mielessä myös vahvuus. Tätä työtä arvostetaan, Heikkilä ja Puronaho sanovat.
 

Asiasanat

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic