Kanta-Häme

HJS:n valmentaja haluaa kehittää itseään joka päivä

”Valmentaminen nosti päätään jo viimeisten pelivuosien aikana. Ikää oli 25–26 vuotta, kun aloin ajattelemaan analyyttisemmin omaa ja joukkueen pelaamista, ja miettimään, miksi tehdään näin eikä noin.

Opiskelin Helsingissä fysioterapeutiksi ja pelasin opiskeluiden ohessa Kakkosta ja Ykköstä eri joukkueissa. Sen jälkeen muutin jo Hämeenlinnaan. Vuodesta 2012 olen ollut hämeenlinnalainen, ja täältä on löytynyt erilaisia kasvualustoja valmennukseen. Ensin HJS:n junioripuolella fysiikkavalmennusjuttuina, kun Seppälän Ari pyysi silloin avuksi. Koetin vielä pelaajankin vetää FC Hämeenlinnassa silloin tosissaan,

Siitä se pikku hiljaa on lähtenyt rönsyilemään. Viimeisillä kausilla FC Hämeenlinnassa minulla alkoi olla valmennuksellisia tehtäviä, ensin fyysisiä juttuja ja sitten jo pelillisiäkin harjoitteita, mutta vuoteen 2014 asti se oli pelaamisen ohessa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kun FC Hämeenlinna veti viimeiset henkosensa kilpaurheilun puolella, sen jälkeen tuli vähän puhallus itsellekin. Ajatuksia piti vähän kypsytellä.

Silloin aukesi monen sattuman kautta paikka Valkeakoskella ja hyppäsin suoraan peliuralta valmentamaan, se kävi siinä kohtaa veitsellä leikaten. Haka otti siinä varmaan omanlaisensa tietoisen riskin. Siinä oli molemmille paikka, että katsotaan, miten tämä lähtee.

Olin Hakassa edustuksen toisena valmentajana ja A-junnujen vastuuvalmentajana. Kun talven mittaan alkoi homma rullaamaan, olin äkkiä Valkeakosken Pallo-Sepoissa pelaamassa Kolmosta ja jokusen pelin pelasin Ykköstäkin. En päässyt viheriöltäkään pois.

Se oli kuitenkin valmentajauran selvä lähtölaukaus: suoraan härkää sarvista ammattimaisessa ympäristössä ja täysipäiväisesti. Paljon tuli oppia kantapäänkin kautta, kuten edelleenkin.

 

Työn alla on ammattivalmentajatutkinto, jonka saan toivottavasti suoritettua tämän vuoden aikana. Sen jälkeen koulutus rupeaa vastaamaan sitä, että työtehtäviä voi ylipäätään alkaa olla.

Kun aloitin valmentamisen vuonna 2015 Valkeakoskella, oli paljon tarkempi kuva, että haluan olla tietyn ajan kuluessa liigassa tai Ykkösessä apu- tai vastuuvalmentaja, mutta nyt junioriorganisaation mukana olleena katsantokanta vähän laajentunut. Yhtä lailla näen juniorivalmennuksessa paljon sellaista pelikenttää, jossa voisi olla itsellekin paljon ammennettavaa.

Tuntuu, että sitä mukaa, kun oppii lisää, niin tajuaa, miten paljon on vielä oppimista. Työmaa on äärettömän mielenkiintoinen.

 

HJS:n edustusjoukkueessa valtikkaa halutaan ruveta siirtämään heille, joilla pelivuodet ovat edessäpäin. Toivon mukaan pikku hiljaa mennään sitä kohti, että uskalletaan kentällä tehdä niitä asioita, joita talvi harjoiteltiin. Nuorimmat pelaajamme ovat 15–16-vuotiaita. On naiivia olettaakaan, että he pystyisivät suoraan B-junnuista hyppäämään Kakkoseen ja hinaamaan joukkuetta.

Viime kaudella ansaitsimme paikan Kakkosessa. Jouduimme äärettömän kovaan lohkoon, ja uskallan sanoa, että kahdessa muussa lohkossa voisi olla jokunen piste helpomminkin saatavissa kuin tässä.

Siinä on se hyvä puoli, että jokainen peli on todella opettavainen ja jokainen pelaaja joutuu pistämään itsensä äärimmilleen, että saadaan tulos irti. Jos siihen ei pystytä riittävän monta kertaa, sitten ollaan taulukon hännillä.

Jos käy niin, että ensi vuonna jatketaan Kolmosessa, se ei ole meille mikään kuolinlaukaus, vaan sitten tiedetään, että ei oltu vielä valmiita.

Olemme linjanneet, että pelaamme paikallisin voimin niin korkealla kuin oma tekeminen edellyttää. Sarjasijoitus tai -taso ei määritä meidän toimintaamme. Meillä on kohtalaisen paljon tuloksesta riippumattomiakin arvoja.

 

Kyllä perheenlisäys oli silti viime vuoden isoin juttu.

Puolivuotias pikkuneiti Ilona rytmittää päivää ja välillä yöaikaakin. Täytyy sanoa, että on ollut antoisaa. Kalenteriin mahtuu muutakin kuin jalkapallo.” HÄSA

Juttusarjassa mielenkiintoiset kantahämäläiset kertovat itsestään. Ehdota haastateltavaa 
sunnuntai@hameensanomat.fi.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic