Kanta-Häme

HK Scan odottaa lupaa Kiinasta

Kiina kuumottelee lihatalo HK Scanissa. Suomalaiselle sianlihalle ja myös sen itämaisittain arvokkaille herkkuosille saparoista sorkkiin riittäisi kysyntää Kaukoidässä. Kiinalaiset viranomaiset tarkastivat Forssan tuotantolaitoksen elokuussa.

HK Scan -konsernin toimitusjohtaja Hannu Kottonen on viime päivänä tarkastanut sähköpostinsa normaalia tiheämmin odottaen viestiä idästä.

– Odottelemme edelleen tietoa mahdollisesta vientiluvasta ja olemme varovaisen toiveikkaita. Vientimahdollisuuksien eteen on ponnisteltu yhdeksän vuoden ajan. Tavoitteenamme on hyödyntää koko eläin. Kiinalaisessa ruokakulttuurissa löytyy arvostusta niillekin ruhon osille, joita lännessä ei kuluteta.

Jos markkinat Kiinaan aukeavat, se tietäisi töitä Forssassa. HK Scan uudisti viime vuonna 1,5 miljoonalla eurolla sikateurastamon elinosastoa Forssassa. Tehtaalle rakennettiin sisäelinten leikkaamo ja jäädyttämö.

– Investointi on merkittävä nimenomaan Kiinaa ajatellen. Jos saamme vientiluvan, käynnistyvät neuvottelut lihan laadusta ja määristä, Kottonen lisää.

Yhtiö lähtee tämän kuun lopulla yhtenä elintarvikealan edustajana ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan (kok.) mukaan Kiinaan suuntautuvalle delegaatiomatkalle.

Sappikivistä…huima kilohinta

Perinteiseen lihan tuotantoketjuun on noussut uusi alue eli biotekniikan tuotteet, jonka arvo on Kottosen mukaan kasvussa.

Siihen kuuluvat suomalaisen lihantuotannon sivutuotteet, joita ovat muissa ruokakulttuureissa hyödynnettävien ruhonosien lisäksi esimerkiksi lääketeollisuuden tarvitsemat tuotteet.

– Parhaan hinnan saamme naudan sappikivistä, joista maksetaan 8 000–9 000 euroa kilolta. Niitä hyödynnetään ebolalääkkeen valmistuksessa.

Pakastetun sianlihan ja muiden lihatuotteiden virta Forssasta Kiinaan korjaisi komeasti Venäjän langettamien lihantuontikieltojen vaikutuksia konsernissa.

Kottosen mukaan yhtiö on sopeutunut kieltoihin vähitellen, sillä ensimmäiset rajoitukset osuivat yhtiöön jo vuonna 2013. Lihan suoran viennin osuus oli Venäjälle noin 20 miljoonaa euroa.

– Meillä oli investointisuunnitelmia Venäjän suhteen, mutta niistä on luovuttu. Venäjän varaan ei nyt lasketa, sillä ei ole merkkejä kieltojen poistumisesta, eikä ole tietoa siitä millainen yhteiskunta siitä muodostuu. (HäSa)