Kanta-Häme

Hlti puretaan tänä vuonna - aika ajoi unelmakoulun ohi

Koko 2000-luvun tarpeettomana ollut Hämeenlinnan liiketalouden ja tietotekniikan instituutin eli HLTIn vanha rakennus puretaan tänä vuonna Brahenkadulta.

Vuonna 1965 rakennettu koulu ei ole kiinnostanut ostajia, vaikka kaupunki yrittikin myydä sitä pitkään. Viisi vuotta sitten tontille hyväksyttiin asemakaavan muutos, joka mahdollistaa kaksikerroksisten rivitalojen rakentamisen. 

– Kaupunki purkaa koulun omalla kustannuksellaan. Uskon, että rivitalotontti menee helposti kaupaksi ilman koulua, tilapalvelujen toimitusjohtaja Raili Salminen sanoo.

Salminen toivoo, että rakennuksen purkulupa saataisiin nopeasti ja urakka päästäisiin kilpailuttamaan jo keväällä. Seuraavaksi Kaurialasta puretaan aivan HLTIn kainalossa oleva Kaurialan koulu, jonka rakennukset Ely-keskus päätti vastikään olla suojelematta.

– Haluamme purkaa koulun mahdollisimman nopeasti niin, ettei siitä tule toista HLTIa. Vanhojen ja huonokuntoisten koulujen ongelma on se, että ne ovat kouluja. Niille on todella vaikeaa keksiä enää mitään uutta käyttöä, Salminen korostaa.

Kaurialan koululla on suuri tontti, johon jää edelleen keskuskeittiö. Tällä viikolla keittiön jatkoksi tuotiin päiväkodin väistötiloiksi Ruununmyllystä parakit. Ne voivat olla Brahenkadulla, vaikka koulua alettaisiinkin purkaa kaavailtua nopeammin.

Kun Hämeenlinnan uusi kauppaopisto vihittiin käyttöön lokakuussa 1965, ei ylisanoja säästetty. Suomeen rakennettiin parhaillaan 11 uutta kauppaopistoa, sillä töitä oli alalla enemmän kuin valmistuneita.

Liiketalouden ja tietotekniikan instituutille oma rakennus oli tärkeä, sillä sitä oli pompoteltu jo vuosikausia tilasta toiseen. Tietotekniikkaan erikoistunut opinahjo poti ahtautta jo parikymmentä vuotta toimintansa alkamisen jälkeen.

Valkoinen koulurakennus Brahenkadulla kävi tarpeettomaksi vuosituhannen vaihteessa, kun kaupallinen koulutus jakautui Tavastian ja Hamkin kesken ja koulut halusivat alan koulutuksen omalle tontilleen. 

– Kun HLTI jäi pois peruskäytöstä, siitä tuli toisten koulujen väistötila ja varasto. Välillä siellä ovat harjoitelleet poliisikoiratkin. Rakennusta on ollut kuitenkin tavattoman vaikea käyttää, sillä siinä on tilaa 4000 neliötä kahdessa kerroksessa, Raili Salminen huomauttaa.

Niin HLTI:n rakennuksen kuin Kaurialan koulunkin suurin ongelma ovat vanhentuneet rakennustekniset ratkaisut. Niihin pitäisi tehdä suuret remontit, jotta ne vastaisivat nykyajan vaatimuksia. 

– Molemmissa kouluissa on kaiken lisäksi sisäilmaongelma niin kuin 60 muussakin rakennuksessa. Se ei ole ihme, sillä HLTI on rakennettu osittain maan alle. Kosteutta ei saa pois ilman mittavaa remonttia, Salminen huomauttaa.

HLTIn purkamiseen on Hämeenlinnassa jo varattu rahaa, mutta Kaurialan koulun purkaminen  odottaa vielä rahoitusta. Seuraavaksi kaupungin tilapalvelujen syliin kaatuu Lahdensivun kampus, joka on tällä hetkellä Kaurialan koulun väistötiloina.

Pelkästään Lahdensivulla on paljon hyvinkin erilaisia rakennuksia, joille ei  kaupungin palveluverkkoselvityksen mukaan ole omaa käyttötarvetta. 

– Meillä on edessämme vielä paljon visaisia ongelmia, mutta HLTIn purkamisen myötä yksi ikuisuusongelma poistuu. Siitä minä olen erityisen tyytyväinen, Raili Salminen myöntää. HäSa

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic