Kanta-Häme

Hoidon taso näkyviin verkossa

Uusi eSairaala-verkkopalvelu lupaa nostaa yksilön näkemyksen terveyspalveluista uudella tavalla esiin. Tarkoitus on kehittää sote-toimintoja ja edistää valinnanvapautta.

Keskiviikkona avatulla kaikille avoimella esairaala.fi-verkkosivustolla on sekä asiakkaiden että terveysalan ammattilaisten näkemyksiä julkisten toimijoiden tuottamista palveluista.

eSairaalassa otetaan kantaa palveluiden laatuun, jonotusaikoihin ja asiakaspalvelun tasoon. Sivustolla on myös mahdollisuus jättää yksityiskohtaisempaa palautetta. Lisäksi palvelusta löytyy tietoa sairaanhoitajien työtyytyväisyydestä sekä muun muassa resursseista, taloudesta ja jonoista.

Palvelun kehityksestä vastaa hämeenlinnalainen Flowmedik oy, jossa on mukana Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin entisiä työntekijöitä. Kehittämisen tukena ja neuvonantajina on toiminut laaja joukko sote-alan osaajia ja vaikuttajia.

Sivustolta löytyvät vertailtaviksi jo ainakin useimmat Kanta-Hämeen julkisen terveydenhuollon toimijat terveyskeskuksista keskussairaalaan.

Flowmedikin viestintä- ja kehitysjohtaja Michael Rossing toivottaa myös yksityisen puolen toimijat tervetulleiksi palveluun.

– eSairaalaan liittyminen on veloituksetonta, ja liittymisen jälkeen toimija pääsee muokkaamaan määrättyjä tietoja omasta profiilistaan. Kaikki ovat tervetulleita kehittämään palvelua. eSairaala kehittyy koko ajan toimijoiden ja sote-uudistuksen mukana.

Palvelun tarkoitus on paitsi auttaa asiakkaita valitsemaan, myös kannustaa terveydenhoidon toimijoita kehittämään toimintaansa.

– Keskeistä on se, että terveydenhoidosta tulisi mahdollisimman tasa- ja korkealaatuista kaikkialla Suomessa, Rossing sanoo.

Keräämällä palautetta sekä asiakkailta että terveydenhoidon henkilökunnalta, eSairaala nostaa esiin mahdolliset näkemyserot toiminnan laadusta.

Flowmedikin neuvonantajakaartiin kuuluva Sairaanhoitajaliiton puheenjohtaja Nina Hahtela uskoo, että läpinäkyvyydellä saadaan ammattilaisten kehitysehdotukset entistä paremmin kuuluviin.

– Sairaanhoitajat kohtaavat potilaita vuorokauden ympäri ja huomaavat arjessa, mikä toimii ja mikä kaipaa kehittämistä. Silti vain osassa terveydenhuollon organisaatiota sairaanhoitajien ääni tulee tarpeeksi hyvin kuulluksi.

Hahtela uskoo, että henkilöstön hyvinvointi on yksi kilpailutekijä sote-uudistuksessa, koska se parantaa laatua ja vaikuttaa näin muun muassa potilaiden hoitoonakeutumiseen. Hänen mukaansa hoitohenkilöstö on huolissaan siitä, ettei heidän näkökulmansa ole riittävästi läsnä sote-uudistuksessa eri työryhmissä.

Alkuvaiheessa eSairaalaan ovat kertoneet näkemyksiään sairaanhoitajat. Rossingin mukaan myös muun hoitohenkilökunnan ja lääkäreiden näkemyksiä tarvitaan.

Tekes on mukana rahoittamassa eSairaalaa, ja sairaanhoitopiireistä Vaasa ja Päijät-Häme ovat olleet mukana palvelun kehittämisessä. Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kanssa Flowmedikillä ei ole kehitysyhteistyösopimusta. HÄSA

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic