Kanta-Häme

Hoitajamitoitus on ”lapsus”, katsoo Superin Paavola

Viedään asia pikapikaa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT). Jopa näin kuvasi Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola torstaina liiton aikeita, jos Sipilän hallitus toteuttaa suunnitelmansa laskea vanhustenhuollon hoitajamitoitusta 0,4:ään. Tällä hetkellä hoitajamitoitus on 0,5.

Super järjesti torstaina Helsingissä mielenosoituksen, joka keräsi muutamia satoja ihmisiä Kansalaistorille.

– Pidämmehän me sitä aivan häpeällisenä, jos meidän pitää viedä vanhusten palveluiden hoito Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen. Sehän on ihan käsittämätöntä, Paavola sanoi aiemmin torstaina Lännen Medialle.

Toistaiseksi hän kuitenkin uskoo, että hoitajamitoituksen laskeminen on päättäjien ”lapsus”, jonka toteutuminen pystytään estämään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) totesi eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että hallitus on linjannut, että vanhuspalvelujen osalta haetaan pienempää euromäärää, jolla saadaan säästöjä aikaan.

Rehulan mukaan parhaillaan vasta valmistellaan, miten säästöt toteutetaan. Hoitajamitoituksen alentamisella on tavoiteltu 25 miljoonan euron säästöjä.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallituspuolueiden valiokuntavastaavat Hannakaisa Heikkinen (kesk.), Arja Juvonen (ps.) ja Sari Sarkomaa (kok.) tiedottivat yhteisesti keskiviikon ja torstain välisenä yönä, että he esittävät vanhustenhuollon hoitajamitoituksen alentamisesta luopumista.

Lännen Media tavoitti Hannakaisa Heikkisen torstaina Superin mielenosoituksesta.

Heikkisen mielestä paine ei nyt kohdistu niinkään ministeri Rehulaan vaan pikemminkin valtiovarainministeriöön.

Heikkinen itse näkee, että säästöjä voitaisiin saada siitä, että vanhustenhuollon laatukriteeriä vanhuksen omasta huoneesta tarkasteltaisiin uudestaan.

Hänen mielestään vanhuksen oma huone edustaa ulkopuolisten käsitystä laadusta, eivätkä vanhukset välttämättä itse halua omaa huonetta.

– Nyt on aika tälle keskustelulle ja laatukriteeristön läpikäymiselle, hän sanoi.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic