Kanta-Häme

Hoitajien osaamisesta kaikki irti

Terveydenhoitaja Tiina Nikkanen esittelee Hämeenlinnan keskusneuvolassa uudenkarheaa häkämittaria, jolla saadaan mitatuksi asiakkaan veren häkäpitoisuus.

Mittari on apuna syksyllä käynnistyneessä Savuton vauva-projektissa, jonka tavoitteena on vähentää odottavien äitien ja isien tupakanpolttoa odotusaikana.

– Kiinnostusta tupakanpolton lopettamista kohtaan on. Lopettajat tarvitsevat kuitenkin tukea ja yksi kannustin on häkämittari. Nyt mittareita on kaikissa Hämeenlinnan kahdeksassa neuvolassa, mutta tarkoitus on saada niitä eri puolille Kanta-Hämettä, Nikkanen korostaa.

Miksi myös isät käyttävät häkämittaria?

– Tutkimusten mukaan äidin veren häkäpitoisuus nousee, jos isä polttaa. Polttavat isät näyttävät sitä paitsi huonoa esmerkkiä lapsille, palvelupäällikkö Heli Haapala huomauttaa.

Vähän aikaa sitten uutisoitiin, että suomalaisista odottavista äideistä tupakoi edelleen 15 prosenttia samaan aikaan, kun muissa pohjoismaissa tupakointi on vähentynyt 6 prosenttiin.

Hämeenlinnassa syntyy vuosittain 650 lasta. Jos heidän äideistään polttaa 15 prosenttia, tietää se 100 tupakoivaa odottajaa.

– Tupakointi on sikiölle todella vaarallista Nikotiini heikentää kohdun, istukan ja napaverisuonten supistumisen, jonka vaikutuksesta sikiön hapensaanti heikkenee. Tupakan kautta tuleva häkä puolestaan heikentää veren hapen kuljetuskykyä, Nikkanen saoo.

Nikkasen ja palvelupäällikkö Heli Haapalan mukaan 14 terveydenhoitajaa on ilmoittanut halunsa antaa Hämeenlinnan neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa neuvontaa ja ohjausta asioista, joissa heillä on erikoisosaamista.

Kun neuvolan asiakkailta on kysytty, mihin asioihin he tarvitsisivat apua, ovat he tuoneet esiin tupakoinnin lopettamisen lisäksi vaikkapa imetyksen, ravintoterapian, rokotukset ja parisuhdekysymykset.

– Ajatus asiantuntijaterveydenhoitajista lähti hoitajilta itseltään. Lisää motivaatiota, kun työssä saa käyttää hyväkseen omaa osaamistaan. Hoitajat toimivat asiantuntijatehtävässä oman työnsä ohessa, mutta he voivat pitää kuukauden aikana ns. omaa vastaanottoa vaikka puoli päivää, Heli Haapala sanoo.

Haapala ja Nikkanen kuvailevat tämän päivän neuvolaa ns. matalan kynnyksen paikaksi, jossa otetaan helposti puheeksi mieltä askarruttavat kysymykset. Omista vaikeuksista on helppo puhua paikassa, jossa asioihin suhtaudutaan kannustavasti.

Heli Haapala toivoo, että neuvolat jäisivät jatkossa maakuntien palveluksi niin kuin kouluterveydenhuoltokin.

– En näe mitään järkeä siinä, että jo nyt hienosti toimiva neuvolajärjestelmä purettaisiin. Esimerkiksi viime viikolla toimintaamme kävi tutustumassa ryhmä kiinalaisia, jotka haluavat maahansa vastaavan järjestelmän, Heli Haapala sanoo. HäSa

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic