Kanta-Häme

Hoitohenkilöstöä kannustetaan influenssarokotuksiin

Kanta-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Janne Mikkola on huolissaan hoitohenkilökunnan alhaisesta osallistumisesta influenssarokotteen ottamiseen.

Keskussairaalan oman työterveyshuollon kautta ilmaisen rokotteen otti viime syksynä hieman yli 50 prosenttia potilastyössä toimivista. Sairaalassa on lähes pari tuhatta työntekijää, joista yli puolet on Mikkolan mukaan lähikontaktissa potilaisiin.

– Rokotteen ottamisen pitäisi olla hoitohenkilökunnalle itsestäänselvyys. Sillä suojataan potilaita tartunnoilta.

– Kattavuuden pitäisi olla vähintään 80 prosenttia. Silloin saavutetaan niin sanottu laumasuojavaikutus, johon rokottamisen teho perustuu, Mikkola sanoo.

Esimerkiksi Hyksissä noin 80 prosentin kattavuuteen on jo päästy. Monissa sairaaloissa luvut liikkuvat 50 prosentin tuntumassa.

Keskussairaala onkin tänä syksynä tehostanut rokotusmyönteistä ilmapiiriä ja helpottanut rokottautumista.

Yhteisiä joukkorokotustilaisuuksia järjestetään kuusi, ja lisäksi rokotteen voi saada omassa työyksikössä sovittuun aikaan.

– Työnantaja tarjoaa myös pullakahveja ja arpajaispalkintoja. Tänä vuonna on pyritty piirun verran positiivisempaan asenteeseen ja välttämään syyllistämistä, infektioylilääkäri Janne Mikkola kertoo.

Keskussairaalan huoli ei ole turha, sillä vuosittain 5–20 potilasta on saanut viimeisen kymmenen vuoden aikana influenssatartunnan sairaalassaoloaikanaan.

– Huonokuntoisella ihmisellä influenssa voi johtaa tehohoitoon tai pahimmillaan jopa kuolemaan.

Viime talvena seitsemän potilaan arveltiin saaneen tartunnan keskussairaalassa, mutta heistä yksikään ei kuollut eikä joutunut tehohoitoon.

– Sitä, mikä osa tartunnoista todellisuudessa tulee hoitohenkilökunnalta, on hyvin vaikea selvittää. Nämä tartunnat olisi niin helppo eliminoida kokonaan rokotuksilla, Mikkola painottaa.

Tiistaina keskussairaalan pohjakerroksen käytävällä järjestetyssä rokotustilaisuudessa influenssarokotteen otti muun muassa kätilö Hanna Tuominen, nyt ensimmäistä kertaa.

– Olen ollut hyvin kriittinen, mikä rokotteen todellinen hyöty oikeasti on. En ole myöskään koskaan sairastanut influenssaa. Nyt otin asiasta tarkemmin selvää, ja myös kampanjointi vaikutti. Otin rokotteen itseni vuoksi sekä suojatakseni vastasyntyneitä ja raskaana olevia potilaitani.

Hoitohenkilökunnan rokotteet kustantaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL, ja sairaanhoitopiiri maksaa puolestaan muun henkilökunnan rokotteet.

Tartuntatautilakia ollaan Suomessa uudistamassa, ja siellä käsitellään myös terveydenhuoltohenkilökunnan rokotuksia.

– Siellä sanotaan, että työnantajan tulisi siirtää influenssa-aikaan toisiin tehtäviin ne, jotka eivät ota rokotetta, mutta se on resurssien takia käytännössä vaikea toteuttaa. En silti usko, että rokotepakkoa tulee, infektioylilääkäri Janne Mikkola toteaa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic