Kanta-Häme

Hoitojonoja puretaan taas lisätöillä

Vajaat puoli miljoonaa euroa maksaa toimenpideohjelma, jolla Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri pyrkii eroon liian pitkistä jonoista.

Valvira on pyytänyt sairaanhoitopiiriltä toimenpidesuunnitelmaa, jolla kiireetön hoitoon pääsy saadaan hoitotakuun edellyttämälle tasolle.

Jos suunnitelma tyydyttää Valviraa, sairaanhoitopiiri selviää ilman uhkasakon asettamista.

Pääosin tilanteesta aiotaan selvitä lisätöitä teettämällä. Niihin arvioidaan kuluvan tänä ja ensi vuonna noin 320 000 euroa. Lisätöitä tarvitaan mm. silmä- ja korvapoliklinikoilla, ortopediassa ja urologiassa.

Aikaisemminkin sairaanhoitopiiri on purkanut liian pitkiä jonoja sopimalla henkilöstön kanssa lisätöistä.

Myös ostopalveluihin varataan nyt reilut 60 000 euroa ylimääräistä. Ortopedian leikkauksissa suunnitellaan kannustepalkkausta, johon kuluisi noin 85 000 euroa.

Jonojen arvioidaan järjestyvän hoitotakuun edellyttämälle tasolle yhteensä vajaan 470 000 euron ohjelmalla. Uhkana ovat kuitenkin ongelmat lääkärien ja hoitohenkilöstön rekrytoinnissa. Myös vuodeosastojen kapasiteetti saattaa olla koetuksella.

Selvitys tällä viikolla

Ensikäyntiä yli kolme kuukautta odottaneita potilaita oli marraskuussa eniten silmätautien, urologian, kardiologian ja ortopedian erikoisaloilla.

Leikkausjonot olivat yli kuuden kuukauden erityisesti gastroenterologiassa eli vatsasairauksissa. Jono hoitotoimenpiteisiin ylitti hoitotakuun psykiatriassa, lasten psykiatriassa ja nuorisopsykiatriassa.

Lasten- ja nuoripsykiatriassa aikaraja hoidon aloittamiselle on kuuden kuukauden sijaan kolme kuukautta.

Sairaanhoitopiirin hallituksen tulee antaa selvitys Valviralle viimeistään huomenna, perjantaina. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020