fbpx
Kanta-Häme

Hoitopaikasta harvinainen riita

Hämeenlinnalainen Agnes Zukowska katsoo, että kaupunki on kohdellut häntä epäoikeudenmukaisesti, kun hän on hakenut lapselleen päivähoitopaikkaa.

Puolalainen Zukowska kokee, ettei häntä tai hänen hakemustaan otettu vakavasti eikä hän saanut riittävästi tietoa siitä, miksei hänen pyyntöään saada lastaan vuorohoitoon käsitelty oikein. Hän on myös valittanut asiasta kaupungin johtajalle.

Hän arvioi, että kaupunki sijoitti hänen lapsensa Harakkamäessä sijaitsevaan perhepäivähoitoon siksi, että muidenkin puolalaisten lapset ovat siellä.

– Käsittelijä varmaan näki lapsen nimen ja laittoi hänet sinne, missä muutkin puolalaislapset ovat, Zukowska toteaa.

Hämeenlinnan kaupunki kiistää epäoikeudenmukaisen kohtelun.

Zukowska aloitti hoitopaikan kyselyn viime helmikuussa. Moreenissa sijaitsevassa tölkkitehtaassa vuorotyössä työskentelevä Zukowska halusi lapselleen vuorohoitopaikan. Hänen miehensä opiskelee Koulutuskeskus Tavastiassa, ja hänen päivittäiset opiskeluajat vaihtelevat.

Zukowska toivoi lapsensa pääsevän läheiseen Kutalantiellä sijaitsevaan päiväkotiin, koska se tarjosi vuorohoitoa. Hän jätti hakemuksen hyvissä ajoin huhtikuussa, kun hoidontarve oli lokakuussa.

– Olin varma, ettei hakemuksessa ole ongelmia. Ajattelin, että jos ongelmia tulee, niin lapseni pääsisi toiseksi toivomaani vaihtoehtoon Idänpäähän, Zukowska toteaa.

Kaupungilta tuli lopulta kirje, jossa hänen lapsensa oli sijoitettu Harakkamäessä sijaitsevaan perhepäivähoitoon. Kun hän kysyi perusteita siirrolle, hän ei kokenut saavansa riittäviä perusteluita kaupungilta.

Hän meni keskustelemaan asiasta kaupungintalolle, mutta koki silti, ettei häntä oteta vakavasti. Lopulta hän sai yllättäen tiedon, että saa paikan Idänpään päiväkodista. Käsittely oli hänestä kaikkiaan hämmentävä.

– En olisi valittanut tästä, mutta minulla ja miehelläni ei ole muita täällä Suomessa, jotka auttaisivat hoidossa.

Varhaiskasvatuspalvelujen tilaajapäällikkö Seija Mäkinen ymmärtää hoitopaikkapäätökseen tyytymättömän pettymyksen. Mäkisen mukaan hakemuksessa ei noussut esille, että lapsi tarvitsi vuorohoitoa.

– Hoitopaikkoja järjestettäessä huomioidaan ne tiedot, jotka hakemuksessa on annettu. Jos hakemuksesta puuttuu oleellinen tieto, voi päätös olla jotakin jotain muuta, kuin mitä asiakas tarvitsisi, Mäkinen kertoo.

Hän korostaa, että kaikki paikan kannalta merkittävä tieto on oltava hakemuksessa. Samalla hän myöntää, että itse sähköisessä hakemuksessa on myös parantamisen varaa.

– Palveluohjauksessa sijoituksia tekee yksi työntekijä, joten mahdollisuus jokaisen hakemuksen tietojen varmistamiseen on käytännössä mahdotonta.

Hänen mukaansa hakija saa päätöksen perustetiedot halutessaan myös tarvittaessa englannin tai ruotsin kielellä. Etnisen eriarvoistamisen Mäkinen kiistää.

– Kaikkien hakemusten kohdalla noudatetaan samoja menettelytapoja riippumatta asiakkaan etnisestä tai uskonnollisesta taustasta. HäSa

Menot