Kanta-Häme

Hoiva-avustaja auttaa arkitoimissa

Hoito-alan avustaviin tehtäviin valmistava hoiva-avustajakoulutus alkaa maanantaina 4. marraskuuta. Hoiva-avustajia on koulutettu Hämeenlinnassa kerran aikaisemmin.

Kyseessä on työvoimapoliittinen koulutus, joka on tarkoitettu esimerkiksi pitkäaikaistyöttömille.

Koulutus ei johda tutkintoon, eivätkä hoiva-avustajakoulutuksen saaneet saa esimerkiksi jakaa lääkkeitä tai työskennellä yksin.

Muun muassa sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on kritisoinut hoiva-avustajien kouluttamista. Sen mukaan kyseessä on niin sanottu pikakoulutus, jolla saavutettu ammattitaito ei riitä sosiaali- ja terveysalan tehtäviin.

Villa Tavastia -hoivakodin johtaja Tarja Makkosen mielestä taas hoiva-avustajat ovat hyvä lisä alalle.

– Tulevaisuudessa kaikki käsiparit ovat tarpeen. Näin saadaan alalle riittävästi työvoimaa.

Hoiva-avustajien on ajateltu työllistyvän esimerkiksi hoitokoteihin ja palvelutaloihin. Työtehtävät ovat erilaisissa arkitoimissa, kuten peseytymisessä ja ulkoilussa, avustamista.

Koulutus pitenee

Hoiva-avustajia on Hämeenlinnassa koulutettu aikaisemmin vuonna 2012. Silloin koulutukseen otettiin noin 15 opiskelijaa.

Vuonna 2012 koulutuksen järjesti ammattikoulu Hyria. Nyt järjestäjänä on yksityinen Arffman Consulting oy.

Koulutus on pidentynyt ja kallistunut, kertoo koulutussuunnittelija Anni Lautala Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Aikaisemmin 10 kuukautta kestänyt koulutus kestää nyt vuoden.

– Koulutukseen on lisätty ohjausta ja tukiopetusta, muun muassa maahanmuuttajia ajatellen.

Nykyinen koulutus maksaa noin 175 000 euroa, 4 000 euroa enemmän kuin vuonna 2012.

Puolet hoiva-avustajista työllistyneet

Vuonna 2012 Hämeenlinnassa valmistuneiden hoiva-avustajien työllistyminen oli vähäistä. Välittömästi koulutuksen jälkeen määräaikaisiin hoiva-avustajan töihin pääsi osa. Osa jatkoi opintoja lähihoitajaksi, ja osa jäi työttömäksi, kertoo Lautala.

– Kukaan ei tainnut saada vakituista työtä hoiva-avustajana.

Koulutusta kuitenkin pidettiin onnistuneena, ja hoiva-avustajien kouluttamista jatkossa tarpeellisena.

Hoiva-avustajia oli työssäoppimassa Villa Tavastiassa vuonna 2012. He eivät Makkosen mukaan saaneet hoivakodista työpaikkaa, koska vapaita vakansseja ei ollut.

Valtakunnallisesti hoiva-avustajat ovat työllistyneet samassa suhteessa, kuin työvoimakoulutuksessa lähihoitajaksi opiskelleet, kertoo Ulla-Maija Laiho työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Noin 500 koulutetusta puolet on saanut töitä hoiva-avustajana.

Hoiva-avustajat mukana mitoituksessa

Vähäinen työllistyminen koulutusta vastaaviin tehtäviin vuonna 2012 voi johtua siitä, että hoiva-avustaja ei ole löytänyt työelämässä vielä paikkaansa.

– Työnantajat eivät ehkä vielä tiedä ammattiryhmästä, Lautala sanoo.

Hoiva-avustajan työpanos on voitu laskea mukaan hoitohenkilökunnan mitoitukseen viime lokakuusta lähtien. Hoiva-avustajat voidaan siis tiettyjen tehtävien osalta laskea mukaan hoitajien vähimmäismäärää hoitolaitoksessa.

Makkonen Villa Tavastiasta sanoo, että mitoitus ainakin heidän kohdallaan on lisännyt kiinnostusta hoiva-avustajien palkkaamiseen.

– Koulutus on tämänmuotoisena niin uusi, ettei kokemuksia hoiva-avustajista juuri ole, mutta tulevaisuutta ajatellen tämä on hyvä keskustelun avaus, kun alalla pelätään riittääkö työvoima.(HäSa)

 

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic