Kanta-Häme

Hoivahylje saa vielä odottaa

Dramaturgi Marja Louhija kuunteli ihmeissään, kun radiossa kerrottiin vanhusten hoivahylkeestä. Monen tuhannen euron lemmikkirobotteja kokeillaan hoitolaitoksissa, jotta ikäihmisillä olisi joku, jota silitellä ja jolle puhua.

– Ajattelin, että ehkä minun ei ihan vielä tarvitse ottaa sitä hyljettä syliin, vastikään eläkkeelle siirtynyt Louhija, 65, pohtii.

Monenlaiset ikääntymisen ja eläkkeelle siirtymisen asiat ovat kuitenkin vaivanneet hänen päätään viime aikoina. Pohtiminen oli niin perusteellista, että syntyi näytelmä Ruostetta ja timantteja.

Louhijan puoliso Hannu Matti Tyhtilä ohjasi näytelmän Hämeenlinnan teatterin päänäyttämölle. Ensi viikon torstaina ensi-iltansa saava esitys on Tyhtilän jäähyväisohjaus Hämeenlinnassa ennen eläkkeelle siirtymistä.

Ahne sukupolvi vai …kunniasenioreja

Ruostetta ja timantteja on musiikkipitoinen näytelmä. Tekijöiden mukaan se ei kuitenkaan ole musiikkikabaree, vaan ihmissuhdedraama.

Näytelmässä joukko lapsuuden- ja nuoruudenystäviä kokoontuu juhlimaan eläkkeelle siirtyvän Tarjan 65-vuotispäiviä ja jakamaan tuntojaan uuden elämänvaiheen edessä.

Marja Louhija kertoo aloittaneensa kirjoittamisen jonkinlaisena pelastautumiskeinona, kun huomasi pelkäävänsä eläkkeelle jäämistä ja omaa aikaa, jota vielä viisikymppisenä oli odottanut innoissaan.

– Myös yhteiskunnan suhtautuminen suuriin ikäluokkiin on muuttunut nopeasti, hän sanoo.

Vielä vähän aikaa sitten ajateltiin, että tämä joukko on varakas ja kuluttava seniorisukupolvi.

– Mutta nyt olemmekin vanhuspommi ja ahne sukupolvi, joka on viemässä Suoman kansantalouden kadotukseen, hän päivittelee.

Yhteiskunnallisten kysymysten ja yksityisten kokemusten yhdistäminen on aina kiinnostanut Marja Louhijaa, niin myös tämänkertaisessa ”eläköitymisnäytelmässä”.

Musiikkina soivat muun muassa Hectorin, Chydeniuksen ja Dylanin kappaleet.

Lastenlapset …kutsuvat

Ruostetta ja timantteja on Marja Louhijan seitsemäs teksti Hämeenlinnan teatterissa. Aikaisempia töitä ovat olleet muun muassa Sonja ja syysprinssi, Kivenpyörittäjän kylä sekä Olli Jalosen romaaneista dramatisoitu Yksityiset tähtitaivaat.

Suurimman osan Louhijan käsikirjoituksista ja dramatisoinneista ohjasi Hannu Matti Tyhtilä.

Mitä teatteripariskunta aikoo nyt, kun molemmat vapautuvat päätoimesta?

Himomatkustelijoita Tyhtilän pariskunnasta tuskin tulee. Sen sijaan he suunnittelevat asettuvansa asumaan yhteen paikkaan ja lähelle lastenlapsiaan, siis todennäköisesti Helsinkiin.

Vierailuohjaukset ja lyhyet projektit ovat mahdollisia, mutta ainakin aluksi Marja Louhija haluaisi antaa itselleen ja puolisolleen aikaa rauhoittua. Ovathan he vuosikausia työskennelleet eri kaupungeissa ja olleet sen takia paljon erossa toisistaan.

– Pystytän kotiin pimiön mustavalkokuvien kehittämistä varten. Pääsen sinne hetkeksi vaimoa pakoon, Hannu Matti Tyhtilä kiusoittelee. (HäSa)

Ruostetta ja timantteja. Kantaesitys torstaina 14. helmikuuta Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä.

Päivän lehti

8.4.2020