Kanta-Häme

Hoivakodin johtajalle äkkilähtö rikostutkinnan paljastuttua – Janakkalan uuden Attendo-yksikön avaaminen lykkääntyy edelleen

Charlotan johtaja jätti tehtävänsä saman tien, kun Hämeen Sanomat oli tiedustellut häneltä ja Attendolta hänen aiemman toimintansa rikosprosessista.
Attendo on avaamassa Janakkalaan uutta vanhusten hoivakotia, mutta sen aloittaminen on viivästynyt, sillä Valvira ei ole toistaiseksi myöntänyt sille toimintalupaa. Paikka sijaitsee Kuumolantien ja Kiipulantien risteyksessä.

Attendon Janakkalaan perustaman uuden Charlotta-hoivakodin avaaminen on siirtynyt siirtymistään, sillä lupa- ja valvontavirasto Valvira ei ole vielä myöntänyt sille toimilupaa.

Projektissa koettiin erikoinen näytös viime viikolla, kun Hämeen Sanomat oli selvitellyt Charlotan johtajan taustoja. Johtaja jätti tehtävänsä viipymättä, kun paljastui, että hänen aiempi toimintansa on Itä-Suomen syyttäjänviraston syyteharkinnassa ja että vanhat sotkut koskevat potilaiden hoitoon liittyviä virheitä ja epäkohtia.

Valvira ei hyväksyisi toimintayksikön vastuuhenkilöksi ihmistä, jonka ammatillisen toiminnan epäselvyyksien viranomaistutkinta on edelleen käynnissä, kertoo lakimies Mirka-Tuulia Kuoksa Valvirasta.

– Aina nämä asiat eivät kuitenkaan tule tietoomme. Jos olisimme jo myöntäneet luvan ja kuulisimme tällaisesta sen jälkeen, pyytäisimme todennäköisesti palveluntarjoajaa nimeämään uuden vastuuhenkilön.

 

Charlotan tapaus on hyvä esimerkki sote-maailman tiedonkulun takkuamisesta: Valvira ja ilmeisesti myös Attendo saivat tietää meneillään olevasta rikosprosessista Hämeen Sanomilta.

Attendo ilmoitti vielä samana päivänä, ettei kyseinen johtaja ole enää yhtiön palveluksessa.

Hämeen Sanomat uutisoi Charlotta-johtajan äkkilähdöstä tuoreeltaan loppuviikosta. Uutisen jälkeen ex-johtajan puoliso viestitti, että tämä oli irtisanoutunut itse Hämeen Sanomien soiton jälkeen.

Attendo ei kommentoi työsuhteen päättymisen yksityiskohtia eikä sitä, miksi hoivakodin pomo meni vaihtoon jo ennen yksikön toiminnan alkua.

Yhtiö alkaa nyt etsiä Charlotalle uutta johtajaa.

Attendon mukaan Charlotan toimiluvan saamisen viivästyminen on johtunut hakemusten ruuhkautumisesta. Alun perin tämän uuden vanhusten asumisyksikön oli tarkoitus aloittaa toimintansa jo keväällä.

Valvira kertoo jatkavansa Charlotan toimintaedellytysten arviointia.

 

Eräs irtisanotun johtajan entinen alainen kummastelee Hämeen Sanomille Valviran tietämättömyyttä. Hänen mukaansa myös Valviralle on raportoitu jo aikoja sitten mainituista epäselvyyksistä.

Ilmeisesti tieto ei ole liikkunut edes Valviran sisällä. Valviran toiselta osastolta kerrotaan, että virasto velvoitti joulukuussa 2014 tekemällään päätöksellä Charlotta-johtajan ilmoittamaan sille jo etukäteen kirjallisesti työskentelystään terveydenhuollon ammattihenkilönä tai itsenäisenä ammatinharjoittajana. Velvoite päättyi tämän vuoden helmikuussa.

 

Tehtävänsä jättänyt johtaja pyöritti aiemmin yrittäjänä kahta hoitokotia Etelä-Savossa. Näiden sittemmin lakkautettujen hoitokotien toiminnasta alkoi viitisen vuotta sitten paljastua puutteita ja epäkohtia, jotka liittyivät muun muassa asiakkaiden hoitoon ja kohteluun, lääkkeisiin sekä henkilökunnan määrään.

Ensin hoitokotien ongelmia selvitteli Itä-Suomen aluehallintovirasto.

– Henkilökunnalta tuli tietoa lääkehoitoon ja potilasturvallisuuteen liittyvistä epäselvyyksistä. Totesimme ne niin vakaviksi, että teimme tutkintapyynnön poliisille, kertoo terveydenhuollon ylitarkastaja Ritva Makkonen Itä-Suomen avista.

Itä-Suomen poliisilaitokselta kerrotaan, että poliisi sai kyseisten hoitokotien tapahtumiin liittyvän esitutkinnan valmiiksi aiemmin tänä vuonna ja siirsi asian kevätkesällä syyteharkintaan Itä-Suomen syyttäjänvirastoon.

Itä-Suomen syyttäjänvirastosta ei kerrottu, missä vaiheessa tapauksen käsittely on.

 

Valvira myöntää toimiluvat kahden tai useamman aluehallintoviraston (avi) alueella toimiville palveluntuottajille. Vain yhdellä alueella toimivat yritykset luvittaa avi.

Valviran Kuoksan mukaan hyvään lupakäytäntöön kuuluisi, että yritykset kertoisivat vastuuhenkilöihin liittyvistä tutkinnoista ja muista rajoituksista.

– Mutta palveluntarjoajalla itselläänkään ei välttämättä ole tietoa tällaisista asioista.

Myös Attendolle tieto ex-johtajan aiempien hoitokotien ongelmista ja niiden luonteesta tuli kaikesta päätellen yllätyksenä.

Johtaja itse kieltäytyi vastaamasta Hämeen Sanomien kysymyksiin. HäSa

 

Otsikkoa muokattu ja juttua päivitetty uusilla tiedoilla 12.9. klo 10.35. Poistettu tieto ex-johtajan aiemmasta tuomiosta.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic