Kanta-Häme

Hoivakoti Loimalahteen vastustuksesta huolimatta

Loimalahdentie 24:llä sijaitsevan tontin lähiasukkaat ovat hävinneet oikeustaistelun koskien mielenterveyskuntoutujille suunnatun palvelukodin rakentamista tontille.

Lähes 1200 neliön suuruisen ja 25-paikkaisen Ilovuorikodin rakentaminen pääsee vihdoin alkamaan huhtikuussa vuoden alkuperäisestä aikataulustaan myöhässä.

Koukeroiset kuviot

Hämeenlinnan hallinto-oikeus hylkäsi lokakuussa viereisten ja vastapäisten asukkaiden tekemän valituksen, koska se saapui hallinto-oikeuteen vasta valitusajan päättymisen jälkeen.

Valittajia eli Asunto oy Loimikiven asukkaita edustanut Mervi Eerola ei myöskään ollut ilmoittanut toimivansa asiassa asiamiehenä.

Hallinto-oikeuden mukaan Eerolalla ei ole valitusoikeutta asiassa, koska hän ei ole viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja tai haltija.

Mervi Eerola jätti valituslupahakemuksen hallinto-oikeuden päätöksestä Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka kuitenkin hylkäsi valituslupahakemuksen 3. tammikuuta.

Asenteet järkyttävät

Valitus koski Hämeenlinnan kaupunginhallituksen 28. toukokuuta 2012 tekemää poikkeamispäätöstä, jolla se myönsi Mielenruokaa oy:lle luvan asuinrakennuksen/hoitokodin rakentamiseen liikerakentamiseen tarkoitetulle tontille.

– Pääasiallinen syyhän on se, että erilaiset ihmiset tuntuvat pelottavan, eikä heitä haluta naapuriin. Mutta kun sitä ei voi suoraan sanoa, yritetään vedota rakennuslakiin, katsoo uutta hoitokotia rakentavan Mielenruokaa oy:n toimitusjohtaja Juha Harilo.

– Kovasti on yritetty laittaa meille kapuloita rattaisiin.

Eerolan keräämässä ja viime vuoden alussa kaupunginhallitukselle toimitetussa 101 allekirjoittajan adressissa vastustettiin tontin käyttämistä mielenterveyskuntoutujien palvelukodin rakentamiseen ja rakennusluvan myöntämistä.

– Käsittämätöntä, että on tuollaisia vääristyneitä käsityksiä, kun eletään sentään 2000-lukua. Pahinta on, jos siellä aletaan kohdistaa asukkaisiin jonkinlaisia vihatoimenpiteitä.

– Mukavaahan olisi ollut rakentaa sellaiseen paikkaan, jonne olisimme tervetulleita.

Harilo kertoo, että oikeuden päätösten jälkeen yrityksen nettisivujen Anna palautetta -osioon tuli monenlaisia negatiivisia kommentteja, kuten ”Edesvastuutonta toimintaa, että tänne lasten koulureittien varrelle tullaan”.

– Asukkaathan elävät ympärivuorokautisessa asumispalvelussa, ja tämä talo on heidän kotinsa. Mitään ongelmia ei ole ollut. Nykyisissä tiloissa Vuorentakanakin meillä on päiväkoti 50 metrin päässä, Harilo painottaa.

Mielenruokaa oy järjestää rakennusprojektista kevään aikana lähinaapureille tiedotustilaisuuden. Yritys myös päivittää nettiin tietoja hankkeen etenemisestä.

Vuoden päästä valmis

Rakentaminen on käynnistymässä pian lähtevillä urakkatarjouksilla. Tarjouskisasta johtuen Harilo ei paljasta investoinnin suuruutta.

– Kaikki rakennetaan kovalla rahalla, pankkilainalla, koska ARA-rahoitusta tällaiset pienet, yksityiset yritykset eivät saa, toimitusjohtaja Juha Harilo kertoo.

Tavoitteena on, että uusi Ilovuorikoti avaa ovensa ystävänpäivänä, 14. helmikuuta 2014 – ellei jo vuodenvaihteessa. (HäSa)

 

 

Päivän lehti

30.3.2020