Kanta-Häme

Holtitonta rock-elämää

 

Tosifani kerää kaikkea idoliinsa liittyvää, ja söisi hänen puolestaan vaikka matoja.
 
 
Ilma on hyytävän kylmä, mutta sehän ei tosifania estä heittämästä takkia maahan ja seisoskelemaan Sibeliuspuistossa pelkkä fanipaita päällä.
 
Minna Krankkala, 17, Emmi Krankkala, 15, Jenna Liiti, 16 ja Rosa Niemi, 16 juttelevat iloisina ja väittävät kivenkovaan, ettei heillä ole kylmä. Tytöt fanittavat Reckless Lovea, nelihenkistä kasarirock-bändiä. Fanituksen juuret ovat Kesäloma Express- tapahtumassa, jossa Reckless Love esiintyi vuonna 2010. Tytöt kuitenkin tutustuivat toisiinsa rippileirillä kesällä 2011, jossa Krankkaloista vanhempi, Minna, oli isosena ja Liiti sekä Niemi leiriläisinä. 
 
Paheksuvia katseita
Tytöt ovat käyneet monilla keikoilla, kaukaisimmat keikat ovat olleet Tallinnan laivalla, jolla tytöt ovat menneet bändin perässä kaksi keikkaa. Yhteensä tytöt ovat käyneet todella monilla keikoilla, Minna Krankkala 22 keikalla, pikkusisko Emmi Krankkala 20 keikalla, Liiti 13 ja Niemi 8 keikalla. 
 
Keikkojen lisäksi muita rahanmenon kohteita ovat fanitavarat. Tytöt kertovat omistavansa julisteiden ja paitojen ynnä muiden fanitavaroiden lisäksi muun muassa itse tuunattuja vaatteita. He kertovat keräävänsä lähestulkoon kaikkea bändiin liittyvää. 
 
– Minulla on ainakin yhden bändiläisen purkka, Emmi Krankkala naurahtaa. 
 
– Ja siskolla on yhden bändin jäsenen antama puunoksa. 
 
Kun fanitus näkyy ulospäin, muut ihmiset eivät arkaile tuijottaa tavallisesta massasta poikkeavan tyylin omaavia. Tytöt kertovat, että tuijotus on jokapäiväistä.
 
– Varsinkin Minnaa tuijotetaan, Liiti sanoo.
 
– Hänellä on rajumpi rock-tyyli verrattuna meihin muihin. 
 
Minna Krankkala myöntääkin, että häntä tuijotetaan todella usein. Ihmiset katsovat pitkään, supattavat ja osa kääntyy katsomaan vielä senkin jälkeen kun he ovat menneet ohi. 
 
Kirkuvat teinit lavan edessä
Kun tytöiltä kysytään, mikä fanittamisessa sitten on parasta, vastauksia tulee kuin apteekin hyllyltä. 
 
– Keikat, Krankkalan siskokset vastaavat heti.
 
– Bändiläisten kanssa juttelu keikan jälkeen, musiikki, keikkojen fiilis, kaikki! Liiti ja Niemi täydentävät. 
 
Tyypillistä Reckless Love -fania tytöt kuvailevat kirkuvaksi teiniksi, iältään noin 15–20-vuotiaaksi.
 
Kuitenkin periaatteessa vain yhtä muottia faniuteen ei ole, heidän mukaansa fani voi olla kunhan vain tykkää musiikista. Tyttöjen elämään fanitus on tuonut heidän omien sanojensa mukaan iloa sekä paljon uusia tuttavuuksia ja kokemuksia. 
 
Bändin ihailu voi kuitenkin mennä myös yli. Tyttöjen mukaan yksityisyyden rikkominen ja esimerkiksi kotiovella käyminen ovat liikaa. Kunnon fani on uskollinen, ei liian roikkuva tai päällekäyvä, ei omi bändiläisiä ja osaa arvostaa heidän yksityisyyttään. 
 
Oman idolin etsintä
Fanittaminen ei tarkoita välttämättä vain yhden bändin palvomista. Kaikki kertovat kuuntelevansa myös esimerkiksi Kissiä sekä Guns N Rosesia. 
 
– Kuuntelen myös Van Halenia, The 69 Eyesiä ja Negativea, Minna Krankkala kertoo ja muut nyökyttelevät. 
 
Minna Krankkala kertoo tykkäävänsä myös esimerkiksi The 69 Eyesistä ja Negativesta. Emmi Krankkala sanoo kuuntelevansa myös muun muassa Jonas Brothersia sekä Bring Me The Horizonia. Niemi kertoo fanittavansa myös 30 Seconds To Mars- nimistä bändiä ja Liiti nimeää Bon Jovin ja Michael Monroen. 
 
Lopuksi tytöt sanovat vinkiksi kaikille omaa idolia vielä hakeville, että kannattaa miettiä mistä pitää, kuunnella musiikkia ja miettiä juuri sitä omaa musiikkityylisuuntausta. (HäSa)
 
Janina Yrjölä
 
Lauantain lehdessä Reckless Loven laulaja Olli Herman vastaa kysymyksiin faneistaan.

Päivän lehti

5.4.2020