fbpx
Kanta-Häme

Home uhkaa kokonaista kerrostaloa Hallituskadulla

Kun taloyhtiö ei ole pystynyt päättämään korjauksista ovat monet vuokralaiset jättäneet Hallituskatu 22 kerrostalon – viimeisimpänä Hämeen Heimoliitto, joka saattaa joutua tuhoamaan koko saastuneen arkistonsa.

 

 

 

 

Hämeen Heimoliitto muuttaa parhaillaan Linnankadulle, sillä vanhoissa tiloissa ei homeen takia voi enää oleskella. Myös asianajotoimisto Evon Lakipalvelu muuttaa talosta huonoa sisäilmaa pakoon.
 
– Taloyhtiön hallitus on päättänyt ruveta suunnittelemaan remonttia, asianajaja Kimmo Koskentausta kertoo.
 
Taloyhtiön hallitus on tiennyt kosteusongelmista jo vuosia, mutta esimerkiksi vesivahinkoja ja ilmastointia ei ole korjattu kunnolla. Vuonna 1967 rakennetun talon remontteja on lykätty.
 
– Taloyhtiö ei ole pystynyt ratkaisemaan, miten toimia. Toiminta tuntuu hitaalta, kommentoi Hämeen Heimoliiton hallituksen esimies Martti Lehto.
 
Hän huomauttaa, ettei osa taloyhtiön osakkaista itse joudu asumaan talossa. Kalliita korjauksia on helppo vastustaa, kun on vuokrannut asunnon eteenpäin.
 
Korvausvaatimukset käsitellään käräjillä
Pahimmassa tapauksessa koko taloyhtiö voi mennä konkurssiin, jos se määrätään korvausvelvolliseksi. Kukaan tuskin haluaa ostaa homeisia liiketiloja. Jos taloa ei korjata, yksi vaihtoehto on purkaa koko rakennus.
 
– Taloyhtiö vastaa talon rakenteista ja ilmanvaihdosta. Kiinteistö on taloyhtiön vastuulla.
 
Viime syksynä hometta paennut Eilan laukku ja käsine on vienyt asian käräjille. Oikeusprosessi on jo alkanut ja oikeussaliin mentäneen ensi vuoden puolella.
 
Myös Hämeen Heimoliitto aikoo hakea korvauksia. Mistä, siitä ei Lehdon mukaan ole vielä tietoa. Liitto omistaa Hallituskadun liiketilan.
 
– Joku ratkaisu tähän täytyy löytää. Emme voi pitkään roikkua vuokralla uusissa tiloissa.
 
Osa talon liikkeistä on tyhjentynyt muun kuin homeen takia. Kun osa liikkeistä lopettaa, myös ihmisvirrat vähenevät ja alue autioituu.
 
Ongelman laajuutta ei tiedetä
Taloyhtiössä on tälläkin hetkellä asuntoja vuokrattavana.
 
– Ongelmista ja mikrobitutkimuksista on tiedotettu asukkaita, mutta eri asia, ovatko he ymmärtäneet virkamieskieltä ja ammattisanastoa, Koskentausta pohtii.
 
Hän arvelee, että koko talossa on vähintään heikko sisäilma.
 
– Kyseessä on ihmisten terveys, nämä ovat vakavia asioita. Kaksi on jo sairastunut pysyvästi.
 
Hämeen Sanomat ei tavoittanut isännöitsijä Pertti Partasta kommentoimaan asiaa. (HäSa)

 

 

 

Menot