Kanta-Häme

Home vie Uramon koululaiset evakkoon

Uramon alakoulu muuttaa entiseen kauppaoppilaitokseen. Pääsiäisen jälkeen alkavan evakkomatkan aikana Riihimäen kaupunki pääsee peruskorjaamaan kosteusongelmista kärsivän Uramon koulurakennuksen.

Muutto joudutaan toteuttamaan yllätysaikataululla, kun kosteuden aiheuttamat terveysongelmat ovat lisääntyneet koululla. Kosteutta on etsitty ja rakenteita tutkittu jo vuodesta 2009, mutta joululoman aikana tehdyt uusimmat tutkimukset paljastivat aiempaa selvempiä ongelmia.

Koulun kellarikerroksesta löytyi kosteutta. Sen lisäksi sekä seinissä että lattian rakenteissa on ilmavuotoja. Alipaineistettu ilmastointi vetää huoneilmaa pois ja rakennukseen virtaa ulkoa korvausilmaa mikrobikasvustoa sisältävien rakenteiden läpi.

Koulun sisäilman pitoisuudet eivät ylitä suositusten mukaisia raja-arvoja, mutta työterveyslääkäri ja terveysviranomaiset ovat vaatineet siirtymistä väistötilohin mahdollisimman pian.

Uramon koulun peruskorjauksen on ollut tarkoitus alun perin alkaa jo vuonna 2012, mutta hanke on lykkääntynyt. Talousarviossa hankkeen suunnittelu tapahtuu vuosina 2013-2015 ja koko peruskorjaus valmistuu vuonna 2017.

Kauppiksessa tilaa

Kauppaoppilaitos vapautui helmikuussa, kun Harjunrinteen yläkoulun oppilaat pääsivät takaisin vastaremontoituun kouluunsa.

Uramon esiopetus ja päivähoito sekä koululaisten iltapäivätoiminta mahtuvat rakennuksen toiseen ja kolmanteen kerrokseen, jonne sijoitetaan myös henkilökunnan ja hallinnon tilat.

Ensimmäisessä kerroksessa ovat keittiö ja ruokala, koulun liikuntasali, oppilashuollon ja kouluterveydenhoitajan tilat.

Uramon koululaiset ja esikoululaiset saavat välituntipihoikseen entisen henkilökunnan pysäköintialueen, mutta pääsevät käyttämään myös sekä Karan että Harjunrinteen koulujen välituntipihoja.

Koulujen välitunnit limitetään siten, etteivät ala- ja yläkoululaiset ole yhtä aikaa pihalla.

Piha-alue saa ensi kesänä ympärilleen aidat ja koululaisten välituntivälineitä. (HäSa)