Kanta-Häme

Hometutkija ei tarvitse koiraa

Homekoira ei tunnista kuin rajallisen määrän niitä homelajikkeistoja, joille koira on altistettu koulutusvaiheessa.

On hyvin epäeettistä altistaa ja alistaa eläin homeille, joka oirehtii ja sairastuu aivan samoin kuin ihmisetkin altistuessaan työtehtävässään homeille.

Toksiinisimmat homelajikkeet voivat vähäisestäkin altistumisesta aiheuttaa lyhyessä ajassa vakavia ja fataalejakin sairauksia, niin ihmiselle kuin eläimellekin.

Koira ei osaa raportoida löydöksiään (kokemuksen mukaan eivät koirien ohjaajatkaan). Hännän heiluttelu tai raapiminen ei anna luotettavaa tutkintatietoa, joten virhemarginaali löydöksissä suuri.

Tutkimusten mukaan on paljon turhia ja kalliita rakenteiden avauksia koirien ”virhemerkkausten” vuoksi.

Sisäilman tutkimiseksi on useita luotettavia ja teknisiä välineitä, jotka tuottavat tietoa homeen lajikkeesta, määrästä ja toksiinisuudesta. Ihminen voi suojautua mm. hengityssuojaimin, raitisilmamaskein ja tutkittava tila voidaan alipaineistaa. Koira ei voi.

Ammattitaitoinen ja kokenut tutkija ei tarvitse koiraa avukseen.

Homekoiraa käyttävät epävarmat henkilöt tai yritykset, joilla ei ole riittävää kompetenssia homevaurioiden havainnointiin saati tutkimiseen.

Koirien käyttö ja homekoulutus on puhdasta liiketoimintaa, yhtälailla kuin koirien pentutehtailu.

Homekoiratutkimukset ovat massiivisesti lanseerattu muoti-ilmiö, johon sokeasti uskotaan ja luotetaan ymmärtämättä taustalla olevaa karkeaa taloudellista hyötytavoittelua vastuskyvyttömien eläinten terveyden kustannuksella.

Koirat ovat pääosin lemmikkieläimiä. Hyötytarkoitukseen koulutetut koirat ovat verraton apu ihmiselle, kuten poliisikoirat, sekä muut palvelus- ja opaskoirat. Niiden terveyttä ei kuitenkaan tietoisesti vaaranneta.

Koirien hyötykäyttö eläinten terveyttä vaarantamattomiin tehtäviin on puolestaan järkevää ja eettisestikin hyväksyttää. Onhan olemassa koirarotuja, jotka nauttivat työstään ja jopa vaativat aktiivista toimintaa.

How HowHämeenlinna

Päivän lehti

5.4.2020