Kanta-Häme

Homevaroitin säästäisi rahaa ja terveyttä

Kosteusvaurioiden aiheuttamat sisäilmaongelmat ovat kasvava ongelma. Homeelle ja mikrobeille altistuminen haittaa ihmisten terveyttä niin kodeissa, työpaikoilla, kouluissa kuin päiväkodeissakin.

Metropolia-ammattikorkeakoulussa lähdettiin vuosi sitten etsimään ratkaisua siihen, miten huoneilman homeet havaitaan luotettavasti ja ajoissa. Lähivuosina meillä saattaakin olla homevaroitin, joka tunnistaa sisäilman haitalliset mikrobit.

Homevaroitinprojektin kehitysvaihe kestää tämän vuoden loppusyksyyn. Valmis kaupallinen tuote voi olla valmis aikaisintaan ensi vuoden lopulla.

– Menetelmänä on spesifinen homeentunnistus. Haemme indikaatioaineita, jotka ilmaisevat, onko ilmassa hometoksiineja, kertoo projektipäällikkö, DI Seppo Vanhatalo Metropoliasta.

Hänen mukaansa varoitin ei reagoi kaikkiin homeisiin, vaan ainoastaan toksiineihin eli myrkkyihin. Menetelmä on immunologinen, laitteen sisällä on analysointiyksikkö, jonka sisältämät vasta-aineet reagoivat tiettyihin indikaattorihomeisiin tai niiden erittämiin toksiineihin.

Vanhatalo vertaa homevaroitinta palovaroittimen ja raskaustestin yhdistelmään.

– Aivan kuin raskaustestin liuskasta voidaan havaita hormonitasapainon muutokset, voidaan laitteen testikentän kontrolli- ja testitulosviivasta lukea yleisimpien hometoksiinien pitoisuudet.

Homevaroitin on toistaiseksi olemassa vain testilaitteena laboratoriossa, mutta Vanhatalo uumoilee, että lopullinen kaupallinen versio tulee olemaan kooltaan noin kymmenen kertaa kymmenen kertaa kaksikymmentä senttiä.

– Sen ei tarvitse olla minkään elektronisen mittauslaitteen näköinen. Se voisi näyttää vaikkapa palkintopokaalilta tai kukkamaljakolta kaapin päällä.

Tärkeätä on, että laite sijaitsee mahdollisen kosteusvaurion lähteen, esim. keittiön tai kodin märkätilojen läheisyydessä.

Reagointi yksilöllistä

Hometta ei havaita hetkessä. Siksi onkin tärkeää, että mittausjakso on riittävän pitkä, esimerkiksi kokonainen viikko. Lisäksi ihmiset reagoivat homeisiin eri tavoin. Toinen voi saada pahoja oireita, vaikka toinen ei huomaa mitään.

– Varoitin vertaa ilmasta saatua tulosta annettuihin raja-arvoihin. Siksi se hälyttää homeesta riittävän aikaisin, muttei kuitenkaan turhaan. Varoittimen avulla voidaan päätellä johtuvatko oireet työn, kodin vai harrastuspaikan ilmasta.

– Näin varmistetaan, ettei olla turhaan hysteerisiä tai toisaalta odoteta liian pitkään ennen toimenpiteisiin ryhtymistä, Vanhatalo toteaa.

Homevaroitinta kehittää Metropolian tutkimus- ja kehitysyksikkö Electria ja laboratorioalan koulutusohjelma. Mukana tiimissä on sekä opettajia että loppuvaiheen opiskelijoita. Teknologioiden ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes rahoittaa hanketta.

Muutaman satasen laite

Projektin lopullinen tarkoitus on saada homevaroitin teolliseen valmistukseen. Tällä hetkellä päätöksiä ei ole vielä olemassa.

– Olemme olleet useampaan tahoon yhteydessä ja kysyntää tuntuisi olevan, Vanhatalo sanoo.

Varoittimen tuleva hinta on sekin oleellinen asia.

– Se on elektroninen laite, ja valmistusmäärä ratkaisee, mikä hinnaksi muodostuu. Satasissa sen pitäisi liikkua, ehkä 300–400 euroa olisi sopiva hinta. Tuhansia se ei saa maksaa.

Vanhatalon mukaan homevaroittimeen tulisi suhtautua kuten vakuutukseen.

– Jos sillä estetään 70 000 euron remontti tai jätetään homeinen talo ostamatta, silloin hinta on järkevä. (HäSa)