Kanta-Häme

Hongistoon raivataan uusia asuinkatuja

Hongiston pientalovaltaisen asuinalueen rakentaminen on vihdoin käynnistymässä.

Viitisen vuotta valmistelussa ollut kaava sai lainvoiman viime vuoden elokuussa. Se mahdollistaa 30 uuden omakotitalon ja kuuden rivitalon rakentamisen 10-tien ja Harvialantien kainaloon jäävälle mäntymetsävaltaiselle alueelle. Lisäksi kaavassa on varattu yksi suuri tontti rinteeseen rakennettaville pienkerrostaloille.

– Teiden ja kunnallistekniikan rakentaminen on käynnistynyt. Niiden osalta urakka on valmis syyskuun puoliväliin mennessä, joten kaikilla tonteilla on mahdollisuus päästä aloittamaan jo tänä vuonna, kertoo hallituksen puheenjohtaja Jarno Kattelus alueen maat pääosin omistavasta Optimia Oy:stä.

Uudet omakotitontit ovat vajaan tuhannen neliön suuruisia. Ne on mahdollisuus joko ostaa tai vuokrata pysyvällä vuokrasopimuksella. Ostettaessa tonttien hinnat lähtevät 55 000 eurosta ylöspäin.

Sievitalo Oy on varannut osan alueen tonteista ennakkomarkkinointia varten. Yritys tarjoaa ostajille omasta mallistostaan muuttovalmiita, pitkästä tavarasta paikanpäällä rakennettavia taloja.

– Etuna tässä on se, että ostaja tietää, mitä rakentaminen tulee maksamaan ja koska on valmista, Kattelus tiivistää.

Muita alueen tontteja markkinoi Optimia itse.

Monimuotoista rakentamista

Jarno Kattelus arvioi, että tontit voivat olla haluttuja, koska kaupungin oma tonttitarjonta on kantakaupungissa tällä hetkellä vähäistä.

– Uskoisin, että tontit täyttyvät viimeistään muutaman vuoden sisään.

Uusien rivitalojen rakennuspaikat sijaitsevat alueen sisääntulokatujen eli Kirkkokallionkadun ja Lepakonpolun varsilla. Omakotitalotontteja on sekä Kirkkokallionkaarteen rinteessä että vanhojen asuinrakennusten lomitse kulkevalla Siipanraitilla.

Kattelus kertoo, että alueelle on mahdollisuus rakentaa paikasta riippuen joko puolitoista- tai kaksikerroksisia taloja, rinteeseen tai tasaiselle. Rakennustapaohjeiden mukaan talojen julkisivujen materiaaliksi on määrätty joko puu tai rapattu pinta.

Alueen suurin, 1,8 hehtaarin rinnetontti on varattu tiiviimmälle rakentamiselle. Sille on mahdollista rakentaa rypäs kytkettyjä pientaloja, pienkerrostaloja, rivi- tai paritaloja.

– Tämä on kaavan tiivein kohta, joka mahdollistaa kaikkiaan kymmenien asuntojen rakentamisen.

Oman erikoispiirteensä alueelle tuo vanha, Alvar Aallon arkkitehtitoimiston 1940-luvulla suunnittelema puurakennuskanta. Se on suojeltu asemakaavalla. Osaa huonoon kuntoon päässeistä vanhoista autotehtaan asuinrakennuksista kunnostetaan jo, osa vielä odottaa tulevaa.

Uusien katujen ja pyöräteiden lisäksi alueelta rakennetaan suora kevyen liikenteen yhteys 10-tielle. Myös Hongiston sisääntuloreittiä Autotehtaantien risteyksen kohdalta parannetaan. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic