Kanta-Häme

Turengin hotellihanke on kiinni rahoituksesta – Hopealahteen yritetään saada myös EU-tukea

Asianajaja Pekka Romo kertoo, että Turengin Hopealahden hotellin rahoituksesta neuvotellaan ahkerasti. Tavoitteena on saada myös EU-tukea maaseudun kehittämisrahoista.
Havainnekuva suunnitellusta hotellista: DPI-U2.com

Turengin Hopealahden rakentaminen on tarkoitus saada alkuun ensi vuonna. Mikään ei ole kuitenkaan varmaa niin kauan kuin rahoituksesta ei ole päätöksiä.

Asianajaja Pekka Romo ja hänen tyttärensä, restonomi Erika Romo, kuitenkin uskovat hotellihankkeeseen, joka julkistettiin neljä vuotta sitten.

– Kyllä minä uskon, että tämä toteutuu, Erika Romo sanoo.

 

Neljässä vuodessa moni asia on kuitenkin mutkistunut. Ennen kaikkea taloustilanne on heikentynyt, ja erityisesti asuntorakentamisen näkymät.

Hopealahdessa, Turengin aseman vieressä, on kaavoitettu tontit isolle asuintalo-hotellikompeksille (Edelfeltintie 1) ja toisaalta villatyyppisten asuntojen kokonaisuudelle (Edelfeltintie 3). Nykyisten suunnitelmien mukaan Edelfeltintie 1 toteutetaan ensin.

Tämän tontin omistaa Turenki Resorts oy, jonka omistajiin kuuluu Pekka Romon yhtiö Asianajotoimisto Romo & Ilonen oy.

Edelfeltintie 1:een saa kaavan mukaan rakentaa 5 000 kerrosneliön asuintalon, johon voi sijoittaa asuntojen lisäksi hotellin.

 

Pekka Romo osoittaa aluetta, jolle hotellin ja asuintalon yhdistelmä on määrä rakentaa. Upotuskuva: DPI-U2.com, Design Petri Ilmarinen Oy) Kuva: Esko Tuovinen
Pekka Romo osoittaa aluetta, jolle hotellin ja asuintalon yhdistelmä on määrä rakentaa. Upotuskuva: DPI-U2.com, Design Petri Ilmarinen Oy) Kuva: Esko Tuovinen

 

Lue myös: Hopealahden katurakentaminen sai taas lisäaikaa – Turenki Resorts aikoo rakentaa hotellin ensi vuonna (25.9.2019)

 

Turenki Resorts haluaa toteuttaa tämän kokonaisuuden osissa niin, että hotelliksi sopiva osa rakennetaan ensin, ja asunto-osia vähitellen myöhemmin.

Rahoituksesta on Pekka Romon kanssa käyty neuvotteluja ja käydään edelleen. Moni asia on vielä epäselvä.

– Tässä on kyse maaseudun kehittämisestä, joten haluamme hakea EU:lta elyn kautta kehittämistukea. Sitä ei kuitenkaan voi hakea, ennen kuin meillä on hotellille rakennuslupa.

Rakennuslupaa taas ei voi Janakkalan kunnalta hakea, ennen kuin katujen infra on valmis. Infran rahoitus (noin 450 000 euroa) olisi kunnossa, jos asuntorakentamisen rahoitus olisi selvä, mutta se ei ole.

Suhdanteet ovat ehtineet muuttua neljässä vuodessa. Pankit eivät Pekka Romon mukaan mielellään lähde rahoittamaan mitään isoja asuntokohteita, sillä asuntojen kysyntä on laskussa.

– Sen sijaan hotellipalvelujen kysyntä on Turengissa vain kasvanut viime vuosina. Komennusmiehille tarvitaan koko ajan majoitusta, ja lisäksi esimerkiksi Kalpalinnan kehittäminen tuo lisää asiakkaita. Lisäksi uskomme myös matkailun kasvuun. Nykyiset palvelut eivät riitä.

EU-tuen hakemisella on kiire, sillä nykyinen ohjelmakausi päättyy ensi vuonna. Seuraavan kauden tukiasioista ei ole vielä mitään tietoa.

 

Pekka Romo sanoo suoraan, ettei hänellä ole varmuutta siitä, toteutuuko heidän hankkeensa, mutta kaikkensa hän tekee sen eteen.

– Hieman hämmentynyt olen siitä, että jotkut kunnan luottamushenkilöistä ovat suhtautuneet tähän nihkeästi, vaikka olemme toteuttamassa kaavaa, jonka valtuusto on hyväksynyt.

Romo huomauttaa, että hankkeeseen on kulunut jo nyt melko paljon yksityistä rahaa.

– Ei hotellista mitään isoja voittoja ole luvassa, mutta odotuksena on, että hotelliyrittäjä pärjäisi. Tyttäreni pyörittäisi sitä paljolti yksinään.

 

 

Hotellisuunnitelmat ovat pitkällä. Suunnittelijana on ollut arkkitehti Petri Ilmarinen, joka tunnetaan myös esimerkiksi Kalpalinna-hankkeesta.

Hotellista tulee huoneistohotelli-tyyppinen, ja se toteutetaan moduuleina, jotka aiotaan rakentaa Latviassa. Näin saadaan rakentamisen neliöhintaa halvemmaksi.

Nykyisten suunnitelmien mukaan hotellista tulisi kolmikerroksinen, ja siihen tulisi noin 20–30 huoneistoa. Osa niistä toteutettaisiin kaksioina.

– Jos suhdanteet muuttuvat niin, ettei hotelli kannattaisikaan, ne olisi helppo muuntaa tavallisiksi asunnoiksi, Romo sanoo. HäSa

”Oma hotelli on pitkäaikainen haave”

Restonomi Erika Romo kertoo haaveilleensa omasta hotellista jo pitkään – aina siitä lähtien, kun hän työskenteli hotellissa Englannin Devonissa.

Erika Romo uskoo hotellihankkeen toteutumiseen.

– Aloitin siellä ensin tarjoilijana, ja loppujen lopuksi työskentelin eri englantilaishotelleissa kymmenen vuoden ajan.

Kyseessä oli Paignton-niminen pikkukaupunki brittiläisten eläkeläisten suosimalla lomanviettoalueella.

– Toivon, että voin tulevaisuudessa käyttää Englannin-vuosina solmimiani yhteyksiä hyväksi omassa hotellitoiminnassani.

Kotimaahan palattuaan Romo on työskennellyt matkailualalla, mutta juuri nyt hän on määräaikaisesti SSAB:llä taloushallinnon tehtävissä Hämeenlinnassa.

– Muutin Hämeenlinnaan Hopealahden hotellihankkeen takia.

Romo sanoo uskovansa, että hotellihanke toteutuu sitten, kun sen on aika toteutua.

– Viime aikoina minulle on vahvistunut visio siitä, että hotellista tulee mahdollisimman ekologinen.

Päivän lehti

28.2.2020