Kanta-Häme

Hopealahden suunnittelu on loppusuoralla

Turengin Hopealahden hotelli-asuintalohanke on voimissaan, vaikkei aikataulu toteudukaan niin kuin viime kesänä uumoiltiin.

– Nyt valmistellaan rakennuslupahakemusta ja suunnitellaan kunnallistekniikkaa ja meluvallia, kertoo hankkeen vetäjä Mikko Sampo.

Hopealahteen eli Turengin Asema -ravintolan viereen on ollut jo jonkin aikaa suunnitteilla iso kerrostalo, josta kolmasosa tulee hotellin käyttöön ja kaksi kolmannesta normaaliksi asuintaloksi.

Mikko Sampo omistaa Kiramon Rakennuttaja oy:n, joka osti Janakkalan kunnalta 8 400 neliön määräalan runsas vuosi sitten. Alueen asemakaava hyväksyttiin loppuvuodesta 2015.

Tavoitteena on, että hotellin ja asuintalon yhdistelmä valmistuisi vuoden 2018 loppuun mennessä. Vielä vuosi sitten uumoiltiin, että valmista pitäisi tulla jo tänä vuonna.

Asuintalo-osaan on tulossa 41 asuntoa. Kaksioiden ja kolmioiden lisäksi taloon tulee muutama yksiö. Hotelliin puolestaan on suunnitteilla 66 vuodepaikkaa.

Mikko Sammon mukaan asuntovarauksia on tullut yli kymmenen.

– Näkyvissä on selvästi kaksi trendiä. Näitä asuntoja halutaan kakkosasunnoiksi ja toisaalta senioriasunnoiksi.

Sampo sanoo, että monet kiinnostuneet ovat vielä työelämässä mukana, mutta suunnittelevat eläkeiän asumistaan hyvissä ajoin.

– Asunnoista kiinnostuneista suurin osa asuu akselilla Hämeenlinna–Turenki–Riihimäki.

Kiramon Rakennuttaja oy:ssä tutkitaan parhaillaan rakennusliikkeiden lähettämiä tarjouksia. Rakentajasta on tarkoitus päättää kesäkuun aikana.

On mahdollista, että rakennusliike tulee myös hankkeen osakkaaksi.

Hotelliosan omistajaksi on tulossa asianajaja Pekka Romon omistama yritys. Hankkeen muita osakkaita Mikko Sampo ei tässä vaiheessa paljasta.

Kaivutyöt tontilla on tarkoitus aloittaa tämän kesän aikana. Ensimmäinen toteutettava asia on Janakkalan Veden paineviemärin siirtäminen, sillä se on jäämässä tulevan talon alle.

Alueen kunnallistekniikan suunnittelussa ja rakentamisessa on Sammon mukaan tavallista suurempi työ, sillä samaan aikaan teiden sekä vesi- ja viemärijohtojen, hulevesijärjestelmien ja valaistuksen rakentamisen kanssa aiotaan tehdä myös rakennusten perustukset.

Perustukset rakennetaan paitsi hotelli-asuintalolle myös kolmelle villalle. Ne sijoittuvat lähelle Ahilammin rantaa.

Yksi vaativa suunnittelun kohde on junaradan lähelle tuleva meluvalli. Se pyritään suunnittelemaan niin hyväksi, ettei junien aiheuttama melu rajoittaisi talojen suunnittelua.

Turengin keskustakolmioon rakennetaan parhaillaan kerrostaloa. Mikko Sampo pitää sitä positiivisena asiana.

– On hyvä, että on erilaista tarjontaa. Tämä meidän kohde sopii niille ihmisille, jotka hakevat lintukotoa vähän syrjemmältä kuin ihan keskustasta.

Myös S-marketin siirtosuunnitelmia hän seuraa kiinnostuneena.

– Olisi tärkeää, että S-marketin tilalle saadaan jotain uutta, ettei se jäisi miksikään kirpputorialueeksi. HäSa