Kanta-Häme

Hopealahti-kauppa on toteutumassa

Janakkalan kunta aikoo myydä Hopealahdesta 8 400 neliön määräalan Turenki Resorts oy:lle 80 000 eurolla. Kunnanhallitus käsitteli kauppaa maanantaina, mutta lopullisesti kaupan hyväksyy myöhemmin valtuusto.

Turenki Resorts on janakkalalaisen Mikko Sammon luotsaama yritys, joka aikoo rakentaa Hopealahteen hotellin ja asuntoja. Sampo ja hänen vaimonsa omistavat Turengin Asema -ravintolan, joka sijaitsee nyt myytävän alueen pohjoispuolella.

Kauppakirjassa korostetaan, että hinta ei määräydy pinta-alan perusteella. Kauppahinnan määrittelyä varten kunta teetti puolueettoman markkinahinnan arvioinnin, koska kauppaa ei tehty kilpailutuksen perusteella.

Kauppahinnan määräytymiseen on vaikuttanut kunnan ja ostajan välinen rakentamissopimus, jonka mukaan ostaja huolehtii Hopealahden alueen katujen ja kunnallistekniikan suunnittelusta ja rakennuttamisesta. Tämä on ainutlaatuista Janakkalan historiassa.

Kunnallistekniikan rakentamisesta tehdään erillinen sopimus kunnan ja ostajan välillä.

Kauppakirjaan on kirjattu myös luovutusrajoite. Ostaja ei saa myydä kohdetta eikä sen osaa rakentamattomana eteenpäin ilman kunnan hyväksyntää.

Mikko Sampo sanoo, että maanrakennuksen hinta selviää kilpailutuksen jälkeen. Joka tapauksessa yritys saa etua siitä, että kunnallistekniikka ja rakennusten perustukset pystytään tekemään samassa yhteydessä.

– Ensimmäisessä vaiheessa toteutetaan pohjoisemman tontin rakentaminen, jolle tulee hotelli-asuintalo sekä 6-8 kaksikerroksista villaa, Sampo kertoo.

Hotelliin – joka markkinointimateriaalissa on saanut nimekseen Sammal – on tulossa 75 vuodepaikkaa, ja huonetyyppejä on tulossa neljä erilaista.

Ensimmäisessä vaiheessa on tarkoitus rakentaa hotellin lisäksi 54 asuntoa, joiden koot vaihtelevat 41:stä 158 neliöön. Sampo sanoo, että muutamassa kohteessa ostajat saavat itse päättää, haluavatko he asuntonsa 1- vai 2-tasoratkaisuna.

Hopealahden markkinointimateriaalia on ollut nähtävillä netissä helmikuusta alkaen. Mikko Sammon mukaan alue on herättänyt kiinnostusta niin Janakkalassa, Hämeenlinnassa kuin pääkaupunkiseudullakin.

– Pohjapiirrokset ja hinnat saamme nettiin toukokuun alkuun mennessä. Siitä lähtien voidaan ottaa vastaan ennakkovarauksia. Kohdettamme myy Opkk.

Markkinoinnissa korostetaan Vanajaveden vesistön ja golfkenttien läheisyyttä sekä hyviä junayhteyksiä. Puhutaan myös ”uudenlaisesta asumiskonseptista”, joka mahdollistaa esimerkiksi hotellin huonepalvelun käytön ja muitakin palveluja.

Sampo sanoo, että kunnallistekniikka on tarkoitus saada pääosin valmiiksi ennen ensi talvea.

Tässä vaiheessa tehdään vain pohjoisemman tontin kunnallistekniikka. Eteläisempi, Hiidenjokea lähempänä oleva alue on maaperältään pehmeää, joten maata joudutaan ensin tiivistämään niin sanottujen painopenkkojen avulla vuoden tai kahden ajan.

Myös tälle eteläiselle tontille aiotaan rakentaa 6–8 villaa.

Janakkalan valtuusto hyväksyi Hopealahden asemakaavan joulukuussa. HäSa

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic