Kanta-Häme Janakkala

Hopealahti-neuvottelut umpikujassa: Janakkala tyrmäsi Turenki Resortsin esityksen – Aikoo purkaa sopimuksen ja vaatia korvausta

Kuva: Riku Hasari
Kuva: Riku Hasari

Janakkalan kunta ei hyväksy Turenki Resorts Oy:n sovintoesitystä Hopealahden alueen rakentamiseen liittyvässä kiistassa. Sen sijaan kunta aikoo hakea kauppakirjan ja kunnallistekniikkasopimuksen purkamista käräjäoikeudelta ja vaatia maanomistajilta vahingonkorvausta ”heidän kunnalle aiheuttamastaan vahingosta”.

Kunnanhallitus päättää asiasta maanantain kokouksessaan.

”Virheellisiä väittämiä ja vaatimuksia”

Turenki Resortsin 16. huhtikuuta antama sovintoesitys esiteltiin kunnanhallitukselle 27. huhtikuuta.

Kunnanhallituksen esityslistatekstin mukaan ”Turenki Resorts Oy:n ym. sovintoesitys sisältää virheellisiä väittämiä ja vaatimuksia”, jotka ”ovat kohtuuttomia suhteessa alkuperäisten sopimusten henkeen ja kokonaisuudessaan kuntalaisten yleisen edun vastaisia”. Kunta myös toteaa, ettei voi hyväksyä esitystä, joka ei sisällä mahdollisuutta sopimusten vapaaehtoiseen purkamiseen.

Kunta antoi vastauksensa Turenki Resortsille 8. toukokuuta. Siinä kunta ehdotti, että kiinteistö palautettaisiin kunnalle korvauksetta, kauppakirja ja rakentamissopimus purettaisiin vapaaehtoisesti eikä kumpikaan osapuoli lähtisi vaatimaan vahingonkorvauksia.

Turenki Resorts ja Hopealahti-hankkeen asunto-osakeyhtiöt eivät hyväksyneet kunnan ehdotusta, joten neuvottelut kariutuivat.

”Ei edellytyksiä sovinnollisille neuvotteluille”

Janakkalan kunta sai 11. toukokuuta Hämeenlinnan hallinto-oikeudelta lausuntopyynnön Turenki Resorts Oy:n sekä As. Oy Janakkalan Edelfeltintie 1:n ja 3:n tekemästä valituksesta, joka koskee kunnan tekemää rakennuskieltopäätöstä.

Kunnanhallitus asetti maaliskuun lopulla Hopealahden alueen kahdeksan kuukauden rakennuskieltoon, perusteena kaavassa havaittu virhe.

”Koska maanomistajataho ei halua neuvotella kunnan sovintoesityksestä ja on jo lähtenyt oikeusteitse hakemaan ratkaisua hallinto-oikeudelta kunnan rakennuskieltoa koskevaan päätökseen, ei edellytyksiä sovinnollisille neuvotteluille ole näköpiirissä”, kunta katsoo. HÄSA

Lue myös: Protestiero: Hopealahdessa osakkaana oleva yrittäjä Ari Laivola Janakkalan kunnanvaltuustosta: ”Kunta haluaa sosialisoida” (22.4.)

Lue myös: Janakkala määräsi Hopealahden rakennuskieltoon – Kaava on kunnan mielestä virheellinen (2.4.)

Päivän lehti

13.7.2020