Kanta-Häme

Hopealinjat kehittää toimintaansa ja uskoo voitolliseen tulevaisuuteen

Hopealinjojen risteilyalus lipui perjantaina Hämeenlinnan satamaan valmiina aloittamaan uuden sesongin. Kausi korkataan sunnuntaina äitienpäiväristeilyllä. Varsinainen reittiliikenne Hämeenlinnan ja Tampereen välillä alkaa 6.6. ja jatkuu 25.8. asti.

Suomen Hopealinjat oy on ollut tappiollinen vuodesta 2012. Yrityksen toimitusjohtajana reilun vuoden toimineen Mari Vuorisen mukaan viime kesänä kävijämäärät lähtivät nousuun, mutta merkittävästi alennetuilla lippujenhinnoilla ei saatu kasvatettua myyntiä.

– Tämä on ensimmäinen kesä, kun menemme uudistuneilla järjestelmillä, toimintatavoilla ja sisäisellä tehokkuudella. Taloudellinen tulos tulee muulle muutokselle aina jälkijunassa. Odotan mielenkiinnolla varsinkin seuraavaa kesää, sanoo Vuorinen.

Hopealinjojen suurimmat omistajat ovat Tampere ja Hämeenlinna, jolla on 20 prosenttia osakekannasta.

Yhtiö pääsi äskettäin konsulttiyhtiön laatimalle listalle konserniyhteisöistä, joiden omistajuudesta kaupunki voisi luopua. Kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa maanantaina.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo konsultin olevan oikeassa siinä, ettei laivayhtiön omistaminen ole merkittävää kaupungin oman toiminnan kannalta.

– Kokonaan toinen asia on se, että meidän matkailun kannalta Hopealinjat on ilman muuta tärkeä toimija.

Isosuo korostaa, että jokaista konsulttiyhtiön listalla olevaa osakeyhtiötä käsitellään yksilöllisesti.

– Hopealinjat ei ole yhtiö, joka voidaan laittaa noin vaan myyntiin. Mutta jos tilanne tulee, asiasta varmaan keskustellaan.

Vuorisen mukaan osakkeiden mahdollisesta myynnistä ei ole puhuttu yhtiön hallituksessa eikä omistajien kesken. Hän ei osaa sanoa, miten muutokset omistajuudessa vaikuttaisivat Hopealinjojen toimintaan.

– Uskon ja tiedän, että toiminta jatkuu. Toki toivomme, että Hämeenlinna on kelkassa mukana, sanoo Vuorinen.

Yhtiön muita omistajia ovat mm. Valkeakoski, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Hattula ja VR.

VR on ilmaissut halunsa luopua yhtiön osakkeista, mutta Vuorisen mukaan asia ei ole ollut “tapetilla ainakaan vuoteen”, ja VR:n osakkeiden hiljainen myynti jatkuu edelleen.

Suomen Järviristeilyt oy eli Kuutar järjestää ns. turistiristeilyjä Hämeenlinnassa 1.7.–10.8. Keskiviikosta perjantaihin m/s Kulkuri lähtee Hämeenlinnan satamasta ja pysähtyy linnan, Aulangon ja Hotelli Vaakunan laitureissa. HÄSA