Kanta-Häme Hämeenlinna

Hanna Ojala sai vasta avaimia hakiessaan tietää muuttavansa ex-soluasuntoon – Opiskelijakämpät remontoitiin kaksioiksi

Soluasunnot eivät kiinnosta nykyopiskelijoita. Hops joutui luopumaan viidestä Ojoisilla sijaitsevasta kerrostalostaan. Opiskelijavuokralaisten asemaan ei tullut muutoksia, mutta yhä useampi kiinteistön asukas on nyt työssäkäyvä tai eläkeläinen.
Hanna Ojala oli avopuolisonsa kanssa ensimmäisiä Mäyräntien uusiin vuokra-asuntoihin muuttaneita. Pariskunnan kaksio on remontoitu soluasunnosta. Kuva: Pekka Rautiainen
Hanna Ojala on avopuolisonsa kanssa ensimmäisiä Mäyräntien uusiin vuokra-asuntoihin muuttaneita. Pariskunnan kaksio on remontoitu soluasunnosta. Kuva: Pekka Rautiainen

Ojoisten Mäyräntiellä sijaitsevalla entisellä opiskelija-asuntolalla riittää vilskettä kesä-aikaankin.

Kohteen asukaskunta on laajentunut talojen siirryttyä Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiöltä (Hops) Hämeenlinnan Asuntojen omistukseen.

Nyt taloja eivät asuta enää vain opiskelijat, vaan vuokralaisia on pienistä perheistä yksinasuviin ja eläkeläisiin.

– Kohde on muuttunut paljon. Aiemmin se on ollut enimmäkseen soluasuntoja, kertoo Mäyräntien uutta elämää viritellyt asumisneuvoja Tiina Salo Hämeenlinnan Asunnoista.

Opiskelijoiden juhlinnasta ei ole ollut häiriötä

Mäyräntielle huhtikuussa muuttanut Hanna Ojala kertoo, että naapuruston laaja ikähaarukka ei ole osoittautunut ongelmaksi.

– Voisi ajatella, että täällä olisi opiskelijabileitä, mutta onkin ihan käsittämättömän rauhallista, Ojala sanoo.

Ojala muutti Hämeenlinnaan töiden perässä kumppaninsa Tomi Lampelan kanssa. Mäyränkylä valikoitui kohteeksi sijaintinsa ansiosta.

– Avainten hakeminen oli hämmentävää. Meiltä kysyttiin, että ovatko molemmat huoneet meidän hallussa. Tajusimme, että meidän kaksio on ollut solukämppä, Ojala kertoo.

Asunto markkinoitiin Ojalalle ja Lampelalle kaksiona, ja sellainen se nykyään onkin. Toisen soluhuoneen väliseinä on kaadettu, ja sen paikalla on olohuone.

Pintaremonteista huolimatta Mäyräntie on säilynyt pitkälti samanlaisena kuin opiskelija-asuntolavuosinaan.

Vuokralaisten asemaan ei tullut muutoksia

Opiskelijavuokralaisten asemaan ei tullut omistajanvaihdoksen seurauksena muutosta.

Opiskelijat saivat jatkaa asumista, vain vuokranantaja vaihtui. Oli vuokranantajankin etu, että vuokralaisia oli jo valmiina. Vuokratkaan eivät nousseet, Hämeenlinnan Asunnoista kerrotaan.

Kohde on kiinnostanut, sillä se sijaitsee lähellä kaupunkia ja kulkuyhteydet ovat hyvät.

– Tämä toimii hyvin eri elämäntilanteessa oleville, myös ikäihmisille, sillä taloissa on hissit ja huoneistot ovat väljiä ja tilavia, Tiina Salo kertoo.

Hanna Ojala on viihtynyt Mäyräntiellä. Keskustaan hän kulkee jalan tai polkupyörällä. Kuva: Pekka Rautiainen

Kilpailua Hämeenlinnan vuokra-asuntomarkkinoilla

Hämeenlinnan Asunnot on viime vuosina uudistanut strategiaansa vuokra-asuntomarkkinoiden kiristyessä Hämeenlinnassa.

Pitkään tyhjänä olleiden asuntojen määrä on lisääntynyt Hämeenlinnan Asunnoilla merkittävästi vuodesta 2015. Kiristyneessä kilpailussa yhtiöllä ei ole varaa liian moniin tyhjiin, liian isoihin asuntoihin.

Yhtiö on ryhmitellyt kohteensa säilytettäviin, parannettaviin ja aikanaan purettaviin tai myytäviin. Lisäksi se on tehnyt uusia kiinteistöhankintoja.

Viime vuonna yhtiö osti jalostettavaksi Mäyräntien kerrostalojen lisäksi Palokunnankadulta niin sanotun OP-Talon. Kiinteistöissä on yhteensä noin 140 huoneistoa.

Hämeenlinnan Asunnot on perustellut toimiaan sillä, että asuntokanta vaatii uudistamista ja toimenpiteitä, joilla yhtiö voi vastata asuntojen kysyntään. Kiinteistöjen purkamisilla yritetään myös parantaa yhtiön taloudellista asemaa. HÄSA

Lue myös: Ensimmäisen kerran Hämeenlinnan kantakaupungissa: Vuokrakerrostaloja puretaan Nummella ja Katumalla (14.4.2020)

Lue myös: Opiskelijoille asuntoja tarjoava säätiö joutui tiukalle talouskuurille: Mäyräntieltä myyntiin viisi kerrostaloa (6.10.2019)

Lue myös: Hämeenlinnan Asunnot oy aikoo myydä neljä kohdetta (9.8.2019)

Opiskelija-asuntojen uusi elämä

Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiö Hops myi Mäyräntien kiinteistönsä loppuvuodesta 2019 korjatakseen huonoa taloustilannettaan. Asuntojen vajaakäyttö oli Mäyränkylässä erityisen runsasta.

Mäyräntie 4:n talot eivät ole vapaasti myytävissä tai vuokrattavissa, koska ne ovat aravarajoitusten alaisia vielä vuoteen 2041. Vuokra-asuntoa hakevista etusijalla ovat heikommassa taloudellisessa asemassa olevat hakijat.

Mäyräntien kiinteistö muodostuu viidestä 90-luvulla rakennetusta kerrostalosta ja huoneistoja on yli sata.

Kiinteistössä on aikaisemmin ollut yksiöitä ja soluhuoneistoja. Uusia soluasuntoja kohteesta ei enää vuokrata ja vapautuneista soluhuoneistoista on muokattu kevyellä remontilla kaksioita.

Päivän lehti

12.8.2020