Kanta-Häme

Hopsin yksiöt täyttyvät opiskelijoista ja soluasunto vuokrataan mieluummin kokonaan itselle kuin asutaan toisen kanssa

Hopsilla on vapaana useita soluasuntoja Ojoisilla. Jotkut opiskelijoista kaipaavat omaa rauhaa niin paljon, että maksavat mieluummin koko solun vuokran kuin asuvat siellä toisen kanssa.

Hämeenlinnassa on nähtävissä ilmiö, jossa opiskelija vuokraa mieluummin koko soluasunnon itselleen kuin asuu siellä toisen kanssa.

Tällöin asuminen tulee huomattavasti kalliimmaksi, kun yhden ihmisen on maksettava vuokra koko soluasunnosta.

Vesilahdelta kotoisin oleva Lassi-Pekka Paloniemi muuttaa Visamäentielle, kun rakennusmestarin opinnot alkavat Hamkissa. Hän ottaa koko solun haltuunsa.

– Arvostan sitä, että saa olla rauhassa, eikä ole joku toinen koko ajan häseltämässä, Paloniemi sanoo.

Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiö Hopsin isännöitsijä Maarit Kihlamo kertoo, että hänelle on tullut vastaan tällaisia tapauksia.

– Se on toki yksilöllistä, jos jollakin on esimerkiksi opintojen ohessa töitä, jolloin isomman vuokran maksu onnistuu, Kihlamo sanoo.

 

Opiskelijasäätiöiden tarjoamat soluasunnot eivät käy enää kaupaksi valtakunnallisesti, ja yleinen ilmiö toistuu myös Hämeenlinnassa.

Hopsin toimistolla on ollut viime kuukausina jokakesäinen hakemusruuhka. Kihamon mukaan yksiöitä ei ole enää tarjolla.

– Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, sillä soluasuntoihin ei ole juuri hakijoita, Kihlamo kertoo.

Hämeenlinnan Visamäessä vapaana on enää yksittäisiä soluasuntoja. Ojoisten Mäyräntiellä on puolestaan tyhjillään useita soluja.

 

Kyseessä ei ole uusi ongelma. Oma tila on noussut opiskelija-asuntoa hankittaessa ensisijaiseksi arvoksi.

Kihlamo sanoo, että Hopsilla on pyritty reagoimaan asiaan. Viime vuonna Kampuskaarteeseen valmistuneessa rakennuksessa ei ole ollenkaan soluja, vaan ainoastaan yksiöitä, kaksioita ja muutama kolmio.

Rakennus täyttyi vuokralaisista heti valmistuttuaan ja on ollut siitä asti koko ajan täynnä.

– Syksyn jälkeen ei ole ollut vapaita asuntoja. Muutamassa asunnossa asukkaat ovat vaihtuneet, mutta uudet ovat tulleet heti tilalle, Kihlamo toteaa.

Kihlamon mukaan jotkut taas ottavat soluasunnon vastaan, mutta haluavat sen jälkeen saman tien jonottamaan yksiötä. HÄSA

Asiasanat

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic