Kanta-Häme

Hotsien ystävät mittelevät tänään MM-kisoissa - katso video

Hotsinsyönnin maailmanmestaruus ratkaistaan Hämeenlinnan torilla torstaina.
Kilpailuvälineenä toimii hotsi kahdella, joita pitää syödä kolme mahdollisimman nopeasti.

Useimmat hämeenlinnalaiset tietävät varmasti, mikä hotsi on.

Munkkitaikinan sisään ujutettettuja makkaroita ja mausteita on syöty kaupungissa vuosien ajan. Perinneherkku on lähtöisin Vallin grilliltä, edesmenneen Sirkka Vallin keittiöstä. 

Nyt hotsin taival on saavuttanut sen pisteen, että sen syönnistä on tullut ihka aito kilpailulaji. Kipin grillin Kipi eli Kimmo Puonti järjestää hotsinsyönnin mm-kisat torstaina Hämeenlinnan torilla.

Kilpailun säännöt ovat yksinkertaiset: kolme hotsia niin nopeasti kuin napa vetää. Kilpailuvälineenä toimii hotsin perinteisin muoto ”hotsi kahdella”, eli kahdella makkaraviipalella täytetty munkkitaikinakuori.

– Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun kilpailut järjestetään. Mukaan on ilmoittautunut kuusi osallistujaa. Tänä vuonna mestaruus irtoaa vielä helposti, mutta ensi vuonna osallistujia on varmasti enemmän, Puonti kertoo.

Puonti kertoo, että perinteisen hotsin viehätys on sen yksinkertaisuus. Kilpailun hotseissa mausteina ovat ketsuppi, sinappi, kurkkusalaatti ja sipuli. Joskus väliin päätyy myös esimerkiksi salaattia, valkosipulia ja chilimajoneesia.

Palkinnoksi kilpailun voittajalle jaetaan iso pysti ja lahjakortti Kellokeskus Laineelle.

 

 

Kuinka nopeasti sitten hotsit pitää hotkia, jotta kannun saa viedä kotiin saunomaan?

– Vaikea sanoa. Tuskin ihan muutamaan minuuttiin kukaan siinä onnistuu, kun syötävää on kuitenkin niin paljon, Puonti sanoo.

Yksi hotsi painaa noin 400–500 gramma, joten syötävää tulee noin puolitoista kiloa. Yhden hotsin syöminen olisi ollut liian helppoa. Senhän nyt olisi voittanut kilpailija, jolla on suurin suu. Puonti epäilee, etteivät kaikki kisaajat edes jaksa viimeistellä puolentoista kilon piiraskasaa.

Kalorimääriä Puonti ei yleensä laske grilliruuasta, kuten eivät asiakkaatkaan. Kolmen hotsin tarjoaman energiamäärän hän arvioi riittäväksi.

– Takaan, että niiden jotka kaikki kolme saavat syötyä, ei loppupäivänä enää tarvitse syödä muuta, Puonti toteaa.

Koetin itsekin syömisnopeuttani yhdellä keitinpiiraalla. Hotsi ei ole helppoa syötävää. Kuori on yllättävän sitkoinen, joten suorituksessa mitataan myös leukalihasten kestävyyttä. 

Taikinapalat mukautuvat suun muotoihin, joten niiden pureskelu on hankalaa. Liian isot haukut voivat johtaa huonompaan suoritukseen, sillä hampailla menee aikaa ennen kuin ne saavat prosessoitua palaset nielaisukelpoisiksi.

Kun lopulta sain nielaistua viimeisen palan, kellot pysähtyivät aikaan 2:03. Tällä tuskin olisi saavutettu maailmanmestaruutta. 

Ensimmäinen hotsi on kuulemma helpoin. Tahti hidastuu toista kohti, ja todellinen taistelukyky mitataan kolmannen kohdalla. 

Maailmalla kilpasyönti on suosittu yleisölaji. Yksi maailman parhaista aterioitsijoista on japanilainen Takeru Kobayashi, joka on syönyt 50 perinteistä hot dogia 15 minuuttiin.

Ensi vuonna mukaan saatetaan saada jopa ulkomaalaisedustusta. Lähtisiköhän jopa itse Kobayashi, sillä japanilaiset tunnetusti rakastavat suomalaisia kesätapahtumia. HÄSA