Kanta-Häme

Houkuttele perhoset pihallesi

Viherympäristöliitto ry:n julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, miten saat perhoset viihtymään pihallasi.
Esimerkiksi asterit ovat hyviä kukkia perhosten houkutteluun. Kuvan nokkosperhonen tietää sen myös. Kuva: Sari Oksala
Esimerkiksi asterit ovat hyviä kukkia perhosten houkutteluun. Kuvan nokkosperhonen tietää sen myös. Kuva: Sari Oksala

Perhoset tuovat lisäväriä ja elävyyttä puutarhaan. Istuttamalla sopivia kasveja perhoset viihtyvät pihassa keväästä syksyyn asti.

Pysyvyyttä perhospuutarhaan saa monivuotisilla kasveilla. Perhoset havaitsevat parhaiten suuret kukkaryhmät. Väreistä purppuranpunainen, keltainen ja sininen sekä lila houkuttavat päiväperhosia eniten. Yöperhosia ja -kiitäjiä houkuttelee parhaiten valkoinen. Myös tuoksut ovat tärkeitä. Mitä enemmän on kasvilajeja, sitä runsaammin on erilaisia perhosia.

Perennojen avulla on helppo toteuttaa keväästä syksyyn kukkiva perhospuutarha. Keväällä parhaita perhosperennoja ovat pitkäpalot, ristikit ja laukkaneilikka. Kesän edetessä toimivat muun muassa sammalleimu, pikkutervakko ja mirrinminttu. Ajuruohoista löytyy erinomaisia perhoskasveja.

Keskikesällä perhosia houkuttelevat esimerkiksi punahatut, rantakukat ja iisoppi. Loppukesän ja syksyn perhoshaaveja ovat kaikki nauhukset, leimut, hirvenjuuret ja kaunosilmät.

Taimistojen valikoimiin kuuluu nykyisin myös kestäviä luonnonperennoja, kuten ketoruusuruoho, päivänkakkara ja ahdekaunokki.

Puuvartisten perhoskasvienkin joukosta löytyy valinnanvaraa. Esimerkiksi kuusamat ovat oikein hyviä mesikasveja.

Pensasangervoistutuksetkin tarjoavat ravintoa toukille. Niiden avulla perhoset saa houkuteltua lisääntymään pihalla, jolloin niitä on seuraavanakin kesänä.