Kanta-Häme Hämeenlinna

Hovinkartanolla tapahtuu kesän aikana

Kartanolla vierailee kesän aikana taiteilijoita kymmenestä maasta.
Hovinkartanon Jugendlinna komeilee Hämeen Sanomien arkistokuvassa vuodelta 2008. Kuva: Terho Aalto
Hovinkartanon Jugendlinna komeilee Hämeen Sanomien arkistokuvassa vuodelta 2008. Kuva: Terho Aalto

Hauhon Hovinkartanolla voi heinäkuun aikana lyödä kuusi näyttelykärpästä yhdellä iskulla. 5.3. kesänäyttelyiden avajaisissa Jugendlinnalla noudatettiin viikinkiteemaa, kun vieraille jaettiin “rautakautisia” kulkuevarusteita.

Myöhemmin ohjelmassa oli esimerkiksi loitsuja ja uhrauksia kuppikivellä. Itse näyttelyissä liikutaan kuitenkin myös modernimmissa tunnelmissa.

Jugendlinnan kalustetuissa saleissa on ripustettuna Pirjo Heinon Poimintoja-näyttely. Apteekkimuseon tyhjäksi jääneessä tilassa taas on Minttu Saarisen pohdiskeleva Saako lihava nainen tanssia? -näyttely.

Makasiinigalleriassa on esillä Eurooppalaisen Kulttuuriyhdistyksen “EKY20” -näyttely jossa on mukana 13 yhdistyksen kuvataiteilijajäsentä.

Valkoisen talon vanhassa tuvassa esittelevät valokuviaan hämeenlinnalaiset Anita Lehtonen ja Johanna Lyömilä. Valokuvaajat kuvasivat yhden iltapäivän aikana Jugendlinnaa ja sen ympäristöä. Kuvista muodostui nyt esillä oleva näyttelykokonaisuus.

Valotilassa voi puolestaan tutustua Riitta Tarvaisen kesäateljeehen.

Hilmanhovissa esillä on sekä Hovinkartanon että koko Suomen historiaa. Alakerrassa on katsaus Hovinkartanon artist in residence -vuosiin vuodesta 2006 lähtien. Yläkerrassa on esillä kartanon vanhoja työ- ja talouskaluja. Siellä on myös Parvikahvila ja kyläyhdistyksen kirpputori.

Näyttelyiden lisäksi Hovinkartanolla on tapahtumia ja taiteilijoita kesäasukkaina.

Kaikki maalarit pääsevät ilmaiseksi kartanolle suuressa maalaustapahtumassa tämän viikon keskiviikkona 10. heinäkuuta. Sunnuntaina 28.7. järjestetään puistokonsertti, jossa sään salliessa soittaa Haitariorkesteri Pomppaduuri Jugendlinnan edessä. Sateella konsertti siirtyy sisätiloihin.

Kesän kuluessa Hovinkartanossa vierailee yhteensä 17 taiteilijaa.

Taiteilijaresidenssissä on kerrallaan muutama taiteilija. Tämän kesän taiteilijat tulevat Australiasta, Bangladeshista, Englannista, Havaijilta, Iranista, Kosovosta, Kreikasta, Saksasta, Singaboresta ja Venäjältä. Joukossa on kuvataiteilijoiden lisäksi kirjailijoita ja yksi muusikko. Heinäkuussa taiteilijoilla on avoimet ateljeet sunnuntaisin 11–17.

Hovinkartano on auki heinäkuun loppuun asti keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–17.