Kanta-Häme

Hovioikeus ei muuttanut väärennöstuomiota

Hämeenlinnalaiselle rakennusalan yrittäjälle testamentin väärentämisestä luettu vuoden vankeustuomio ei muuttunut hovioikeuden käsittelyssä. Turun hovioikeus antoi asiassa tuomionsa viime viikon lopulla.

Testamentti koski tuomitun yrittäjän enon ja tämän vaimon omaisuutta. Väärennetyksi epäilty testamentti paljastui perunkirjoituksen yhteydessä.

Jos kiistanalainen testamentti olisi hyväksytty, olisi tuomittu saanut omaan ja lähipiirinsä haltuun lähes koko 200 000 euron arvoisen kuolinpesän. Laillisesti hänelle olisi kuulunut vain kahdeksasosa kokonaismäärästä.

Epäselvyyksiä päiväyksissä

Sille, milloin kiistanalainen testamentti oli valmistunut, ei löydetty yhtä kiistatonta päivämäärää, sillä eri osapuolten näkemykset ajankohdasta heittivät useilla vuosilla. Lisäksi testamentissa oli epäselvyyksiä päiväyksissä ja allekirjoituksissa.

Tuomittu oli jo käräjäoikeudessa myöntänyt, että testamentissa saattoi olla väärä vuosiluku vahingon tai näppäilyvirheen seurauksena. Samoin hän myönsi, että allekirjoituksissa on saattanut tapahtua muotovirhe, koska kaikki todistajat eivät olleet samanaikaisesti paikalla.

Käräjäoikeus katsoi, että testamentin tekijäksi väitetyt sukulaiset eivät olisi olleet terveydentilansa johdosta lainkaan testamenttikelpoisia, vaikka asiakirja olisi muuten ollut asianmukainen. Myös hovioikeus piti tekoa törkeänä ja antoi miehelle vuoden vankeustuomion törkeästä väärennöksestä. 

Testamentin todistajana toiminut toinen mies tuomittiin käräjäoikeudessa 30 päiväsakkoon avunannosta väärennökseen. (HäSa)