fbpx
Kanta-Häme

Hovioikeus hylkäsi miehen varkaustuomion

Helsingin hovioikeus on vapauttanut miehen varkaustuomiosta, koska hän ei kyennyt oikeudessa puolustautumaan riittävän hyvin.

Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi miehen ja tämän rikoskumppanin kahdesta varkaudesta, jotka oli tehty samaan rakennukseen Riihimäellä kesällä 2012. Rakennuksesta oli varastettu muun muassa tietokone, koruja, kamera ja mikroaaltouuni.

Varkaudet tehtiin runsaan kahden viikon välillä. Nyt tuomiosta vapautettu mies oli kiistänyt olleensa mukana toisessa varkaudessa, ainoastaan ensimmäisessä. Hän valitti toisesta varkaustuomiosta hovioikeuteen.

Rikoskumppani oli esitutkinnassa kertonut, että he olivat yhdessä tehneet molemmat varkaudet. Kumppani kuitenkin kieltäytyi todistamasta oikeudessa, jolloin käräjäoikeus oli tehnyt ratkaisunsa rikoskumppanin esitutkintakertomuksen perusteella.

Hovioikeus katsoi, ettei tuomiosta valittanut mies ollut saanut riittävää mahdollisuutta puolustautua oikeudessa. Pelkkä kirjallinen esitutkintakertomus ei ollut riittävä peruste hänen tuomitsemiselleen, koska rikoskumppani ei suostunut kuulusteltavaksi oikeudessa.

Koska vastakuulusteluoikeutta ei ollut, vastaajan puolustautumismahdollisuus oli hovioikeuden mukaan heikko. Tämän vuoksi hovioikeus hylkäsi toisen miehen osalta varkaustuomion.

Miehen saama vankeustuomio laski neljästä kuukaudesta kolmeen kuukauteen. HäSa

Menot