Kanta-Häme

Hovioikeus lievensi Hämeenlinnan vankilan ex-johtajan tuomiota

Turun hovioikeus hylkäsi tiistaina työsyrjintärikossyytteet Hämeenlinnan vankilan entistä johtajaa kohtaan.

Päätös kumoaa Hämeenlinnan käräjäoikeuden aiemmin antaman tuomion, jonka mukaan johtaja oli syyllistynyt työsyrjintään. Käräjäoikeuden mukaan syrjintä tapahtui, johtaja ei jatkanut vankilan apulaisjohtajan määräaikaista virkasuhdetta.

Käräjäoikeuden mukaan virkasuhteen katkaiseminen johtui siitä, että johtaja oli saanut kuulla apulaisjohtajan seurustelevan entisen vangin kanssa.

Hovioikeuden mukaan työsuhteen katkaiseminen johtui luottamuspulasta eikä perheasioista.

”Tiedon salaaminen horjuttaa luottamusta”

Hovioikeuden mukaan perhesuhteet eivät lähtökohtaisesti kuulu työnantajalle, mutta vankilan toimialalla työnantajalla voi olla perusteita selvittää työntekijöiden ja heidän läheistensä yhteyksiä rikollispiireihin.

Oikeuden mukaan selvittäminen on perusteltua turvallisuuden takia ja että tällaisen tiedon salaaminen voi horjuttaa luottamusta työntekijään.

Vankilan entinen johtaja on aiemmin ollut käräjillä virkasalaisuuden rikkomisesta epäiltynä, kun tämä oli selvittänyt apulaisjohtajan perhesuhteita. Nämä syytteet kumottiin Hämeenlinnan käräjäoikeudessa viime kesäkuussa.

Kiistan keskipisteessä ollut vankilan apulaisjohtajan kanssa seurustellut entinen vanki oli vapautunut ehdonalaiseen vapauteen jo vuonna 1999. Hän ehti kuolla oikeusprosessien aikana. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic