Kanta-Häme

Hovioikeuskin kumosi Janakkalan kirkkoherran syytteet

Janakkalan seurakunnan entinen johtava diakoni Erja Poutiainen on hävinnyt molemmat kirkkoherra Pekka Riikosta vastaan käymänsä oikeudenkäynnit myös hovioikeudessa.

Poutiainen vaati kahdessa erillisessä oikeusjutussa kirkkoherralle rangaistusta virkasalaisuuden rikkomisesta tai tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta sekä työsyrjinnästä, syrjinnästä ja henkisestä pahoinpitelystä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet viime vuonna käydyissä oikeudenkäynneissä.

Molemmista päätöksistä valitettiin Turun hovioikeuteen, joka tällä viikolla hylkäsi kaikki syytteet.

Johtavan diakonin ja kirkkoherran välit kiristyivät vuonna 2011, kun Poutiainen sai huomautuksen luottamuksellisten kokouskeskustelujen vuotamisesta miehelleen.

Asiasta käytiin kärkevää yleisönosastokirjoittelua mm. Hämeen Sanomissa, mikä johti toiseen huomautukseen ja Poutiaisen siirtämiseen johtavan diakonin virasta päivätoimintakeskuksen toiminnasta vastaavaksi työntekijäksi.

Poutiainen vaati oikeudessa Riikoselle tuomiota mm. työsyrjinnästä ja pahoinpitelystä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi syytteet ja Poutiasen korvausvaatimukset. Turun hovioikeuden mukaan asian jatkokäsittelylle ylemmässä oikeusasteessa ei ollut edellytyksiä.

Epäily virkasalaisuuden rikkomisesta liittyi kirkkoherran vuonna 2012 kirkkoneuvoston varapuheenjohtajalle ja kirkkovaltuuston puheenjohtajalle lähettämään sähköpostiin, johon oli jäänyt viittaus Poutiaisen sairasloman syyhyn.

Oikeudessa Riikonen myönsi olleensa ajattelematon, mutta kiisti toimineensa tahallisesti. Sekä käräjä- että hovioikeus hylkäsivät syytteet ja korvausvaatimukset.

Hovioikeuden mukaan muutaman sanan mittainen teksti ei ilmaissut diagnoosia eikä ollut laadultaan arkaluontoinen. Viestin pääasiallinen sisältö liittyi työtehtävien järjestelemiseen sairasloman aikana.

Useisiin tuhansiin euroihin nousevat oikeudenkäyntikulut jäivät pääosin Poutiaisen itsensä maksettavaksi. Valtio määrättiin maksamaan puolet virkasalaisuusjutun hovioikeuskäsittelystä, sillä myös syyttäjä oli valittanut käräjäoikeuden päätöksestä.

Poutiainen on aiemmin tehnyt kirkkoherra Riikosesta myös tutkimuspyynnön tuomiokapitulille sekä kantelun eduskunnan apulaisoikeusasiamiehelle. Molemmat vapauttivat kirkkoherran epäilyistä.

Poutiainen on sittemmin irtisanottu virastaan. Hän on valittanut irtisanomisestaan hallinto-oikeuteen.

Erja Poutiainen on perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Janakkalassa. HäSa

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic