Kanta-Häme

Höyhensaaren ovet entisajan loistoon

Palokunnankadun ja Rauhankadun kulmauksessa käy työn tohina.

Arvostettu huonekaluentisöijä, hämeenlinnalainen Mikael Holma on ottanut tämän kesän urakakseen historiallisesti merkittävän Paavonkulman kiinteistön tammisten ovien kunnostamisen entiseen loistoonsa.

Rakennuksen peruskivi on laskettu 2.9.1928, ja vuosina 1929–1968 rakennuksessa toimi lääkintöneuvos Ensio Kurki-Suonion perustama ja johtama Hämeenlinnan synnytyssairaala Höyhensaari. Talo oli aikoinaan harvinaisuus muun muassa siksi, koska siinä oli kaupungin ensimmäiset hissit.

– Pidämme taloa Hämeenlinnalle erittäin suurena kulttuuriperintönä, ja siksi tätä pitää vaalia. Talo ei ole suojeltu, mutta pidämme tätä suojelun arvoisena. Siksi päätimme entisöidä nämä tammiset ovet. Olemme tehneet myös 15 vuotta sitten putkiremontin sekä uusineet kaikki saniteettitilat, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Antti Latvala.

Kiinteistöllä on tällä hetkellä 18 osakasta ja toista sataa asukasta. Viereisen entisen Kaupunginhotellin kiinteistössä, joka on myös taloyhtiön hallinnassa, on 12 huoneistoa.

 

Mikael Holma kertoo aloittaneensa ovien entisöintityöt noin puolitoista kuukautta sitten. Valmista tulee kesän loppuun mennessä, jos säät suosivat.

– Aluksi kävin kaikki sisäpinnat läpi. Petsilakka, jota niissä oli käytetty, oli kökön näköistä, koska siinä näkyivät kaikki pensselinjäljet, kun väri ja pinta oli vedetty kerralla. Siitä oli kiva päästä eroon, Holma naurahtaa.

Aluksi Holman piti entisöidä vain sisäpinnat sekä vain putsata ja maalata ulkopuolet tummanharmaalla maalilla, mutta koska työn jälki vakuutti taloyhtiön väen, urakka kasvoi ulkopintojenkin perusteellisella kunnostuksella.

– Tammi on niin hienoa arvopuuta, että ihan typerähän sitä olisi peittää millään maaleilla. Ehdottomasti on paras, että pinnasta tehdään sellainen kuin sen on alun perin tarkoitettukin olevan.

Ovia ei ole koskaan aiemmin kunnostettu, ja vuosien saatossa on tehty se virhe, että ne on maalattu.

 

Suurempia yllätyksiä Holmalla ei ole työn edetessä tullut vastaan.

– Poistan maalin ulkopuolelta ja sen jälkeen käsittelen ovet aika monilla myrkyillä, jotta saan pois kaikki vanhat moskat sekä kosteuden, auringon ja ajan aiheuttamat harmaat selluloosapinnat, joita oviin on tullut.

Sen jälkeen edessä on ovien kevyt petsaus, jotta tammipinta jää näkyviin. Päälle tulee vielä pari kolme lakkakerrosta.

– Asukkaat tulevat päivittäin jutulle. Vaikka olen koko ajan heidän tiellään, ei ole tullut vihaista palautetta, vaan kaikki hiffaavat, että kohti parempaa ollaan menossa.

 

Taito-Finlandian vuonna 2017 voittaneella Mikael Holmalla riittää kysyntää.

Noin puolet töistä hän tekee julkisiin tiloihin ja puolet yksityisasiakkaille.

– On ihan luksusta tehdä töitä Hämeenlinnassa, ettei tarvitse kiskoa itseään joka aamu Helsinkiin ja illalla takaisin, vaan työpaikka on kilometrin päässä, hän sanoo viitaten muun muassa urakoihin eduskuntatalossa ja presidentinlinnassa. HÄSA

 

Lähde: Saila Karpiola: Tarinoita Paavonkulmasta (2017)