Kanta-Häme

HPK sai taloutensa kuntoon – Mestarin liikevoitto lähes puoli miljoonaa euroa

Jääkiekon Suomen mestari kasvatti tulonsa ennätykselliseksi.

HPK Liiga teki lähes puolen miljoonan euron liikevoiton viime kaudelta. Tulos ennen veroja ja tilinpäätössiirtoja oli 443 868 euroa.

HPK on tehnyt kirjanpidollisesti paremman tuloksen vain edellisenä mestaruusvuonna 2006. Tuolloin tilikauden voitto oli hieman nykyistä parempi, mutta tulokset eivät ole täysin vertailukelpoisia. HPK pelasi edellisen mestaruuden yhdistyksenä.

 

Mestaruus jääkiekon SM-liigassa ei yksin tuonut erinomaista taloudellista tulosta. Tulot kasvoivat monista lähteistä ja seura pitäytyi lähes alkuperäisessä pelaajabudjetissa.

Seuran pelaajabudjetti oli 1,75 miljoonaa euroa, mikä oli SM-liigan pienimpiä. Pelaajapalkkiot nousivat vain hieman, vaikka seura maksoi pelaajille bonuksia pudotuspeleistä ja kauden jatkumisesta.

Tilinpäätöksen mukaan kaikki palkat ja palkkiot yhteensä kasvoivat noin 300 000 euroa. HPK Liiga palkkasi kuitenkin kesken kauden urheilujohtajan, jota seuralla ei aikaisemmin ollut.

 

Liikevaihto HPK Liigalla kasvoi lähes kolmanneksen hieman vajaaseen 7 miljoonaan euroon. Liikevaihto oli ennätyksellinen ja yli 2,2 miljoonaa euroa budjetoitua suurempi.

Tulos ei kuitenkaan kasavanut yhtä paljon kuin liikevaihto, koska useat menotkin kasvoivat tulojen mukana. HPK saa merkittävän osan tuloistaan myyntituloina, joista on paljon myös kuluja. Joukkue matkusti Ouluun Kärppien vieraaksi finaaleihin charter-koneella.

 

Hyvään tulokseen iskee kätensä myös verottaja. Seura maksaa tavallisen yrityksen tapaan yhteisöveroa. Vero oli viime kaudelta yli 61 000 euroa.

Seura on nyt osakeyhtiö, jonka verotuksessa HPK Edustusjääkiekko -yhdistyksen vanhat tappiot eivät ole vähennyskelpoisia.

 

Vahva tulos kasvatti HPK Liigan omat pääomat lähes 1,9 miljoonaan euroon. Seura pystyi lyhentämään pitkäaikaiset velkansa runsaaseen 320 000 euroon. Velkaa on vähän verrattuna useimpiin muihin SM-liigaseuroihin.

Lyhytaikaisista veloista seura pääsee kokonaan eroon, vaikka tilinpäätös kertookin toista. Koska SM-liigakausi jatkui poikkeuksellisesti yli tilikauden, tilinpäätökseen jäi kutakuinkin yhtä paljon lyhytaikaisia velkoja ja saatavia.

HPK Liigan yhtiökokous on 19. kesäkuuta. Seura ei ole julkistanut tilinpäätöstään, mutta sen osakkaat ovat saaneet tutustua tilinpäätökseen HPK:n toimistolla. HÄSA

Kommentti: Linjasta ei pidä lipsua

HPK ei ole 90-vuotisen taipaleensa aikana koskaan valmistautunut jääkiekkokauteen taloudellisesti yhtä vahvana kuin nyt. Hyvä niin, mutta rahaan liittyvät myös riskit.

Sensaatiomaisesti mestariksi pelannut seura osallistuu ensi kaudella myös Mestareiden liigaan eli CHL:ään. Kun on juhlavuosi ja rynnistetään kansainväliseen sarjaan, kasvaa houkutus satsata pelaajiin tavallista enemmän. Se ei kuitenkaan takaa menestystä eikä tuloja.

SM-liigassa on nähty monta seuraa, jotka ovat kasvattaneet reippaasti kulujaan ja saattaneet menestyäkin. Monien taival on kuitenkin yhtäkkiä kääntynyt heikoksi menestykseksi ja kirveleviksi taloudellisiksi tappioiksi.

Jos HPK on menestynyt hyvin omalla strategiallaan, sillä ei ole mitään syytä muuttaa sitä.

Asiasanat

Päivän lehti

16.2.2020