Kanta-Häme

HPK selviytyi kehnosta kaudesta kohtuullisen pienellä taloudellisella tappiolla

HPK Liiga pärjäsi viime kaudella taloudellisesti paremmin kuin urheilullisesti.

Seura kirjasi tilikaudelta vajaan 169 000 euron tappion, vaikka lippumyynti, ottelujen oheismyynti ja sponsoreiden playoff-bonukset putosivat noin puoli miljoonaa euroa.

– HPK:n liigakausi oli huono, HPK Liigan toimitusjohtaja Antti Toivanen toteaa.

 

HPK ei päässyt SM-liigassa playoff-peleihin ja sen sijoitus sarjataulukossa oli 12.

– Pelaajat ja peli kehittyivät loppukaudesta. Kun tämä on kuitenkin tulosurheilua, sijoitus ei ollut hyvä.

Toivasen mukaan HPK Liigan talous kuitenkin kestää heikon kauden ja tappiollisen tilinpäätöksen. Seura voi valmistautua tulevaan kauteen entiseen tapaan.

– Tällä tuloksella voimme elää. Tappio voidaan kirjata entisten tilikausien voitoista. Osakepääomaan ja oman pääoman rahastoihin ei tarvitse koskea.

HPK kykeni paikkaamaan pudonneita ottelutulojaan aiempaa pienemmillä palkkakuluilla, pelaajavuokrilla ja uusilla tuloilla. Pieni lisätulo syntyi siitäkin, että arvonlisäveroja arvioitiin uudelleen.

– Lisätuloja toivat Elofest, viiden maan maaottelu, Sami Hedberg -show, Suomi–Valko-Venäjä -peli ja Spengler Cup.

HPK on päättänyt käyttää osaamistaan ja organisaatiotaan myös muiden kuin jääkiekkotapahtumien järjestämiseen.

– Tilinpäätös olisi aika tyly ilman näitä tapahtumia, Toivanen sanoo.

 

Kaikki SM-liigaseurat eivät ole vielä julkistaneet tilinpäätöstään viime tilikaudelta. Voitolliseen tilinpäätökseen yltävät kuitenkin vain muutamat seurat. Useilla seuroilla tappiot ovat satojatuhansia euroja tai jopa miljoonaluokkaa, vaikka niiden urheilullinen menestys oli kohtuullinen.

– Meidän pitää pystyä tekemään ratkaisuja, että tappiot eivät kasva sellaisiksi, joita ne ovat eräillä seuroilla.

Toivasen mielestä kaikki seurat eivät toimi pitkäjänteisesti ja ne tekevät äkkinäisiä ratkaisuja.

– HPK:lle pitkäjänteisyys on ainoa tapa, jolla se voi pärjätä. Yksi huono tai hyvä kausi ei muuta toimintaa merkittävästi.

HPK ei voinut kirjata viime tilikaudelle merkittäviä tuloja pelaajien siirtokorvauksista. Se sai NHL:n siirtokorvausta vain Joni Tuulolasta, joka teki maaliskuussa NHL-sopimuksen. Toisaalta seura joutui maksamaan ”kasvattajakorvauksia” muille jääkiekkoseuroille.

Toimitusjohtaja Toivanen odottaa kuitenkin jatkossa siirtokorvauksista vahvistusta HPK Liigan taloudelle. Seuran listoilla on paljon kehittyviä pelaajia.

 

Siirtokorvauksia Toivanen nimittää yhdeksi tavaksi kehittää vahvaa taloutta. NHL-pelaajasta maksetaan keskimäärin neljännesmiljoona euroa siirtokorvausta.

– Se on suuri raha tilinpäätöksen viimeisellä rivillä, Toivanen toteaa.

HPK Liigan hallitus hyväksyi seuran tilinpäätöksen vasta noin viikkoa ennen yhtiökokousta. Toivanen kertoi, että lopullisen tilinpäätöksen valmistumista venyttivät muun muassa seurojen vakuutuspoolin laskelmat.

– Tilinpäätöksestä jäi vielä pois kuluvalle tilikaudelle yksi markkinointiyhteistyön suuri erä.

SM-liiganseurojen maksuvalmiudet ovat usein koetuksella, kun tilikausi katkeaa heti kauden päätyttyä. Toivasen mukaan HPK Liigan kassatilanne on haastava, mutta hallinnassa.

– Kausikorttimyynti on kuitenkin käynnissä. Televisiointikorvaukset alkavat myös tulla tasasuuruisina kaikille. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic